2016.12.07
Szerző: Kóczán Tamás
Fejlesztések - 2016 decemberAz év utolsó hónapjai a kereskedők szempontjából az év legfontosabb időszakát jelentik, hiszen ekkor van a Black Friday, valamint a karácsonyi bevásárlás időszaka is jelentős forgalomnövekedést generál már októbertől a legtöbb webáruházban. Természetesen fejlesztőink ebben az időszakban is gőzerővel dolgoztak, új lehetőségek jelentek meg folyamatosan az UnasShop rendszer adminisztrációs felületén. Elkészítettünk egy részletes összefoglalót az elmúlt hetekben bekerült új funkciókról, fejlesztésekről és integrációkról.

Termékek kezelését érintő módosítások

 • Termék részletek oldal automatikus meta adataiban (Title, Keywords, Description) használható ár cseremező is: [price]. »»»
 • A termékek mennyiségi kedvezményének szerkesztésekor, az egyes sávokhoz ezentúl megadható összegszerűen is a konkrét ár, kiegészítve a További árak lapfülön már megismert bruttó/nettó kalkulátorral.
 • Raktárkészlet változás soraiban az aktuális mennyiség is látszik a változás mellett, így nyomon követhető, hogy a készlet változásának időpontjában éppen milyen mennyiség volt raktáron. »»»
 • Raktárkészlet statisztika esetén látható a tételhez tartozó beszerzési és eladási ár is, valamint a változatok is megjelennek. »»»
 • Szám típusú termék paraméter használata során beállítható, hogy mekkora legyen a paraméterhez tartozó lépésköz a vásárló felületen. »»»

Megrendelések követését, kezelését érintő módosítások

 • A megrendelések kezelésének megkönnyítése érdekében bevezettük a megrendelés típusokat. Különböző típusokat hozhat létre a megrendelésekhez (pl.: webáruházas rendelések, offline rendelések, garanciális rendelések), ami alapján csoportosíthatók, szűrhetők lesznek a későbbiekben. »»»
 • A megrendelésekhez korábban definiálhatók voltak megrendelés státuszok, aminek segítségével tájékoztathattuk a vásárlót a rendelése állapotáról. Emellett a megrendelés tételeihez is létre lehetett hozni státuszokat, amivel a konkrét megrendelés tételről lehetett információt átadni (pl. várható beérkezés). További lehetőségeket építettünk be ide, a megrendelés tételekhez további státuszok hozhatók létre (előre definiált értékekkel, dátummal, vagy szabadszavas lehetőséggel). Beállítható továbbá, hogy lássa-e a vásárló vagy sem ezt a státuszt, így kiválóan alkalmas pl. adminisztrátori megjegyzések tárolására (pl. melyik nagykertől kell beszerezni, raktárkód). »»»
 • Megrendelések esetén a paraméterek megjelenítése szabályozható lett. Beállítható, hogy az adott megrendelés paraméter szerepeljen-e nyomtatásban, listában, exportban, a megrendelés részleteinél, vagy az értesítő e-mailben. »»»
 • A leadott megrendelések módosítási lehetőségeit bővítettük, így az admin felületen a rendelés követésben lehet már speciális szállítási és fizetési módot is váltani, és átvételi pontot, átvevő nevét megadni, módosítani. Hasznos például akkor, ha előzőleg átutalást választott a vásárló, később mégis bankkártyával fizetne, vagy ha másik csomagpontra kérné a terméket. »»»
 • A marketingtevékenységek megtérülésének könnyebb nyomonkövetése érdekében a rendelések részleteinél megjelenítjük, hogy honnan érkezett a vásárló amikor a rendelést leadta. Ha viszont vásárolt már korábban is az áruházban megjelenik az is, hogy a regisztráció alkalmával honnan érkezett. »»»
 • A kuponkezelő rendszer most már nem csak globálisan kezelhető, a vásárló csoportoknál ez a funkció kikapcsolható. Akkor érdemes alkalmazni, ha például azt szeretnénk, hogy a viszonteladói csoport ne használhasson fel kupont. »»»
 • Kuponok elfogadása esetén új feltétel használható, miszerint csak új vásárló válthatja be az adott kupont. »»»
 • Rendeléshez vagy elhagyott kosárhoz kapcsolódó követő hírlevél használata során kereső kifejezés is beállítható. Így a hírlevelet csak azon vásárlók kapják meg, akik rendelésében vagy kosarában szereplő valamely termék nevében megtalálható ez a kifejezés. Egy szemléletes példa erre, hogy ha valakinek a rendelésében szerepel a nyomtató szó, akkor idővel küldhetünk neki követő hírlevelet, hogy vegyen hozzá tintapatront. »»»

Külső rendszerek integrálása az UnasShop-ba

 • Egyik legfontosabb marketing eszköz a vásárlókkal történő interaktív kapcsolattartás a vásárlási folyamatban, emiatt újabb három chat programot integráltunk az áruházba: MIRMOR, TAWK.TO és ZENDESK.COM. Ezekkel együtt immáron 12 külső CHAT megoldás használható a webáruházban. »»»
 • Külső fejlesztésként elkészült a Nagy Machinátor és a Symbol Ügyvitel kapcsolat, ezentúl ezek az ügyviteli rendszerek is használhatóak a webáruházzal együtt. »»»
 • Általunk végzett fejlesztés keretében ezentúl megtalálható a CashMan-FX számlázó program is. »»»

SEO beállítások

Egyre többször találkozunk olyannal, hogy különböző cégek ingyenes SEO elemzéseket kínálnak, ezzel szerezve gyanútlan ügyfeleket. Természetesen érdemi elemzés nem várható, rendszerint valamilyen algoritmus alapján állítanak össze egy listát a hiányosságokról. Olyan dolgok is szerepelnek a elemzésekben, amikről bizton állítható, hogy az oldal keresőoptimalizáltságához semmi köze sincs: Dublin core, Facebook og:image, Apple touch icon. Ahhoz, hogy ezek se jelentsenek gondot, beépítettük a lehetőségeket, bekapcsolható Dublin Core metaadatok megjelenítése az áruházban, megadható alapértelmezett Facebook Open Graph image (termékoldalon a termék képe), és beállítható Apple Touch ikon is. »»»

Publikus alapbeállítások

Több olyan beállítási lehetőség is volt az áruházban, amiket eddig csak az ügyfélszolgálatunk tudott módosítani, ezekből néhányat elhelyeztünk az Alapbeállításokban.
 • Explicit tartalom (+18-as) jelzés az egész oldalra, nem csak ahol korhatáros termék van. »»»
 • Kategória oldal legyen az áruház kezdőoldala. »»»
 • Nem aktív termék esetén a szülő kategóriára irányítás lehetősége. »»»
 • Üres kategória esetén egy szinttel feljebb lévő kategóriára irányítás lehetősége. »»»
 • Ha üres a státusz leírás, akkor ne örökölje az előző státusz leírásából a szöveget. »»»
 • Vásárló regisztrációkor mobil- és normál telefonszám bekérésének kikapcsolási lehetősége. »»»
 • Adószám és megye bekérésének kötelezővé tétele. »»»
 • Termék lista oldalon szűrés boxban az árszűrés kezelése. »»»
 • Választott áruházi nyelv alapján a látogató országának meghatározása. »»»
 • Több tizedes jegyig történő ármegjelenítés esetén az ár végén a nullák levághatók. »»»

Konverziókövetés

 • Marketing szakemberek arról számolnak be, hogy webáruházak esetén hatékonyabb platform lett a Facebook hirdetés, mint a Google Adwords. A hirdetések konverziókövetésére korábban biztosítottuk az áruházban a Facebook Pixel beszúrási lehetőségét. Most kibővítettük a lehetőségeket minden eseményre, használható már a PageView, ViewContent, Search, AddToCart, InitiateCheckout, AddPaymentInfo, Lead, CompleteRegistration esemény is. »»»
 • Google Universal Analytics használata esetén alkalmazható már a korábbi Ecommerce Tracking helyett a Enhanced Ecommerce is. »»»

Fizetési és Szállítási módok változásai

 • A DPD szállítási módot használó partnereink számára könnyítettünk az adatátadáson, kiépítésre került az úgynevezett DPD Weblabel kapcsolat. Ennek lényege, hogy az adatok átadása nem az eddig megszokott CSV fájl segítségével, hanem automata módon történik a DPD rendszere felé. »»»
 • Státusz értesítő levelekben a megrendelő a csomagszámra kattintva elnavigálhat az adott szállítási mód csomag nyomkövetési oldalára. Jelenleg ezeknél a szállítási módoknál működik a funkció: MPL, Postapont, GLS, GLS csomagpont, DPD, DPD csomagpont, Trans-o-flex, Trans-o-flex csomagpont, Sprinter, Pick Pack Pont, Foxpost. »»»
 • A speciális fizetési megoldások közül a Barion-nál is megjelent a devizák kezelése, így az áruházban ezentúl használható az USD és EUR pénznemek esetén is a Barion fizetési megoldása. »»»
 • Fontos fejlesztés lehet azok számára, akik a webáruházat nem 24/7 rendszerben üzemeltetik: a fizetési- és szállítási módokat időtartamok között lehet aktívvá tenni (pl. hétvégi ingyenes szállítási mód).
 • Előfordul, hogy szállítási pontok esetén meg kell adni az átvevő személyt is. Ezért bevezettünk egy újabb beállítási lehetőséget, amivel megadható, hogy a vásárlónál megadott kapcsolattartó vagy a szállítási név legyen átvevő neveként rögzítve. »»»

Egyéb fejlesztések

 • Árukereső Megbízható Bolt widget négy féle pozícióban jeleníthető meg, ehhez is készítettünk egy beállítási lehetőséget. »»»
 • Link típusú plusz oldalaknál megadható a hivatkozás úgy, hogy lehet akár belső link is (anchor - #) »»»
 • Használható hírlevélhez és követő hírlevélhez DKIM aláírás. »»»

Hírek, BLOG

Ezentúl az UNAS szolgáltatásokkal kapcsolatos híreket, cikkeket és tudásanyagokat a Főmenüben, a promóciós oldal tetején is megtalálja. Közvetlenül az unas.hu/blog címen lesz elérhető. A BLOG-ban létrehoztunk egy keresési lehetőséget, amivel a korábbi publikációkban lehet kifejezést keresni.
2016.11.15
Szerző: dr. Juhász Botond
fogyasztovedelemA karácsonyi csúcsidőszak előtt érdemes átnézni az ÁSZF-eket, mert az utóbbi időben több olyan fogyasztóvédelmi tárgyú jogszabályváltozás volt, ami az ÁSZF-ek módosítását tette szükségessé. Köztudott, hogy az e-kereskedelem az NFH kiemelt vizsgálati területei közé tartozik, és a hibás ÁSZF miatt kiszabható bírság alsó határának 2017 januárjától történő emelését is azzal indokolja a jogalkotó, hogy az ellenőrzések során a kifogásolási arány nagyon magas (első körben 80%).

Azt talán kevesebben tudják, hogy a hibás vagy jogellenes tájékoztatást a jogszabály nem csak a kiszabható bírsággal bünteti: az elállási határidő tizenkét hónappal meghosszabbodik, ha például az elállási jogra vonatkozó tájékoztatóban a lenti hibák valamelyike fennáll. A fentieken túl azért is érdemes rendben tartani az ÁSZF-et, mert egy már régen hatálytalan jogszabályra hivatkozás, vagy akár az elállási időtartam helytelen megjelölése csökkenti a vásárlói bizalmat, és rombolja a konverziót.

Lássuk tehát az elmúlt időszak legfontosabb változásait, és a leggyakrabban előforduló ÁSZF hibákat! Pontokba szedtük, mire érdemes odafigyelni.

Elállási jog gyakorlására 14 naptári nap

A korábbi szabályozás szerint a fogyasztónak 8 munkanap állt rendelkezésére az elállási jog gyakorlására. A jelenleg hatályos szabályozás szerint viszont 14 naptári nap az elállási jog időtartama. Sok webáruház ÁSZF-ben még mindig a 8 munkanap szerepel 14 naptári nap helyett vagy 14 munkanap szerepel 14 naptári nap helyett (ez utóbbi nem jogellenes, hiszen többet ad a fogyasztónak, mint ami a törvény alapján jár, de nem szükséges).

Vételár visszatérítésre 14 naptári nap

A korábbi szabályozás szerint a vállalkozásnak 30 nap állt rendelkezésére elállás esetén a vételár (és a járulékos költségek, pl. a kiszállítás díja) visszafizetésére. A jelenleg hatályos szabályozás szerint viszont 14 naptári napra csökkent a visszatérítésre nyitva álló határidő. A leggyakrabban előforduló hiba, hogy az áruház üzemeltető csak a fenti 8 napot javítja át 14-re, de ezt a 30 napos határidőt már elfelejti átírni (noha adott esetben ténylegesen betartja a 14 napot). Egy ilyen figyelmetlenség önmagában 12 hónappal meghosszabbítja az elállási jog időtartamát.

Visszaküldés költségét a fogyasztó viseli

Elállás esetén a termék visszaküldésének költségét nem automatikusan viseli a fogyasztó hanem csak akkor, ha erre a vállalkozás előzetesen figyelmeztette! Figyelmeztetés hiányában ezek a költségek is a webáruházat terhelik. Érdemes tehát ellenőrizni, hogy az ÁSZF tartalmazza-e a termék visszaküldése esetén a költségviselésre vonatkozó tájékoztatást.

A cég nem fogyasztó

A korábbi szabályozás szerint adott esetben cégek is fogyasztónak minősülhettek (tehát voltak fogyasztói jogaik, például elállási joguk), a jelenleg hatályos szabályozás szerint viszont kizárólag természetes személyek minősülnek fogyasztónak és ők is csak akkor, ha a szakmájuk, önálló foglalkozásuk vagy üzleti tevékenységük körén kívül járnak el. Ha tehát a vásárló cég nevére kéri a számlát, akkor utóbb nem állhat el. Ezt a tényt is érdemes az ÁSZF-ben is rögzíteni.

Békéltető testületek elérhetőségei

A legtöbb vitás esetben a fogyasztók a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz (NFH) fordulnak, és ott azzal szembesülnek, hogy az NFH „átirányítja” őket az illetékes békéltető testülethez, mivel az NFH nem jogosult egyedi jogviták kapcsán eljárni. Ez egyrészt azt jelenti, hogy a „fogyasztóvédelemmel” esetlegesen fenyegetőző vásárló nincsen tisztában az eljárás rendjével, másrészt pedig azt, hogy a békéltető testületek jogosultak eljárni ilyen esetben. A vonatkozó jogszabályok (45/2014 kormányrendelet és a fogyasztóvédelmi törvény) eltérő kötelezettségeket írnak elő a békéltető testülethez fordulásról történő tájékoztatási kötelezettség kapcsán: a fogyasztót egyrészt előzetesen – az ÁSZF-ben – tájékoztatni kell a békéltető testülethez fordulás lehetőségéről, és a vállalkozás székhelye szerint illetékes békéltető testület nevéről és székhelyének postai címéről. Másrészt viszont ha a fogyasztónak a vásárlást követően utólagosan konkrét fogyasztói panasza van, amit elutasítunk, akkor a fogyasztó lakóhelye vagy tartózkodási helye szerint illetékes békéltető testület székhelyét, telefonos és internetes elérhetőségét, valamint levelezési címét kell megadnunk. A tájékoztatásnak arra is ki kell terjednie, hogy a vállalkozás a fogyasztói jogvita rendezése érdekében igénybe veszi-e a békéltető testületi eljárást. E két szempontot figyelembe véve célszerű magában az ÁSZF-ben az összes békéltető testületet felsorolni, mert akkor elég erre hivatkoznunk egy esetleges fogyasztói panasz kapcsán.

Online vitarendezési platform

2016. február 16. napja óta a webshopoknak tájékoztatniuk kell a fogyasztókat az online vitarendezési platform létezéséről, valamint arról a lehetőségről, hogy az online vitarendezési platform felhasználható a vitáik rendezéséhez. Emellett az online vitarendezési platformra mutató elektronikus linket kell megjeleníteniük honlapjukon. Ezt az információt fel kell tüntetni adott esetben az online adásvételi vagy szolgáltatási szerződés általános feltételei között is. A platform itt elérhető. Az online vitarendezési platform egy interaktív weboldal, amely egyetlen belépési ponton keresztül megközelíthető azon fogyasztók és kereskedők számára, akik online ügyletekkel kapcsolatos vitáikat bírósági eljáráson kívül kívánják rendezni. Az online vitarendezési platform általános tájékoztatást nyújt a fogyasztók és kereskedők között online adásvételi és szolgáltatási szerződések kapcsán felmerült jogviták bírósági eljáráson kívüli rendezéséről. Lehetővé teszi a kereskedők és fogyasztók számára, hogy panaszaikat az Unió intézményeinek hivatalos nyelvein rendelkezésre álló elektronikus űrlapon nyújtsák be, csatolva a kapcsolódó dokumentumokat. A platformnak a panaszokat az adott vitában hatáskörrel rendelkező alternatív vitarendezési fórumhoz kell továbbítania (Online adásvételi vagy online szolgáltatási szerződéssel összefüggő határon átnyúló fogyasztói jogvita esetén az eljárásra kizárólag a fővárosi kereskedelmi és iparkamara mellett működő békéltető testület illetékes).

Kellékszavatosság - termékszavatosság – jótállás

Alapvető változások történtek az új polgári törvénykönyv 2014-es hatályba lépésével: változtak az igényérvényesítési határidők, új intézményként jelent meg a termékszavatosság (a gyártói, importőri termékfelelősség) stb. Jelen keretek között nem vállalkozhatunk ezen intézmények teljeskörű ismertetésére és összehasonlítására, de ajánlott minden webáruház tulajdonosnak szem előtt tartani, hogy a 45/2014. (II.26.) kormányrendelet alapján az ÁSZF-ben kötelező a kellékszavatosságra és a termékszavatosságra vonatkozó jogszabályi kötelezettségről tájékoztatást adni mégpedig „a kellékszavatosság, a termékszavatosság és a jótállás fogalmak pontos és megfelelő használatával … olyan módon, hogy a fogyasztó számára világos és egyértelmű legyen az e fogalmak jelentése közötti különbség”. Ez a tájékoztatás egyébként a kormányrendelet 3. számú mellékletében szereplő mintaszöveggel is megadható, ami itt elérhető.
2016.10.14
Szerző: Kóczán Tamás
Idén 6. alkalommal indította útjára az Árukereső.hu a webáruházak megmérettetését, az Ország Boltja versenyt. A verseny fő célja, hogy az internetező közösség szavazatai és a valós fogyasztók vásárlás utáni értékeléseinek segítségével megtalálja és bemutassa a legkiválóbb szolgáltatást nyújtó és legnépszerűbb webáruházakat. Az Árukereső.hu fontosnak tartja évről évre bemutatni a minőségi szolgáltatást nyújtó és a legnépszerűbb webáruházakat, ezáltal felhívni a figyelmet a magyar online piac töretlen fejlődésére. A versenyben való részvétel minden magyar internetes bolt számára ingyenes. A versenyben résztvevő webshopokra 2016. július 18-tól október 6-ig bárki szavazhatott. A kategória díjak és az Ország Boltja díj átadására idén is egy nagyszabású gálaest keretén belül került sor a tegnapi napon.

Ügyfeleink általában jól szerepelnek a versenyen, nem volt ez idén sem másképp. Az eddigi években előfizetőink 52 díjat szereztek a versenyben, ez a szám ebben az évben tovább nőtt. Ahogy 2015-ben, idén is Unas webáruház, az Ujkonyvek.hu kapta meg a fődíjat, ezen felül az egyes kategóriákban pedig minden várakozást felülmúlóan, 16 díjat sikerült szerezni. Gratulálunk az elért eredményekhez, és köszönjük, hogy az UnasShop rendszert választották.

Filterabc.hu - Minőségi díj II. helyezett autó-motor kategóriában
Auto-motor-akkumulator.hu - Minőségi díj III. helyezett autó-motor kategóriában
Pihetex.hu - Minőségi díj II. helyezett baba-mama kategóriában
Fastest.hu - Minőségi díj III. helyezett baba-mama kategóriában
Zar-zarbetet.hu - Minőségi díj II. helyezett épitkezés, kert kategóriában
Szeresdmagad.hu - Minőségi díj I. helyezett erotika kategóriában
Kockavaros.hu - Minőségi díj I. helyezett játék kategóriában
Officetrade.hu - Minőségi díj II. helyezett hobbi és kellék kategóriában
Vetpluspatika.hu - Minőségi díj III. helyezett hobbi és kellék kategóriában
Ujkonyvek.hu - Minőségi díj I. helyezett könyv, CD, DVD kategóriában
Konyvkolcsonzo.hu - Minőségi díj II. helyezett könyv, CD, DVD kategóriában
Lumenet.hu - Minőségi díj II. helyezett lakberendezés kategóriában
Tipparuhaz.hu - Minőségi díj III. helyezett lakberendezés kategóriában
Kerekparwebshop.eu - Minőségi díj III. helyezett sport és fitnesz kategóriában
Akciosillat.hu - Minőségi díj I. helyezett szépségápolás és egészség kategóriában
Lumenet.hu - Népszerűségi díj I. helyezett lakberendezés kategóriában
2016.09.28
Szerző: Kóczán Tamás
shop tldBizonyára sokan értesültek már róla, hogy 2016.09.26.-tól elindult a .SHOP végződés regisztrációja. Mint ahogy más domain végződések bevezetésekor szokás, első körben, a sunrise időszakban a védjegytulajdonosok adhatták be igényüket a domainekre. Hétfőtől viszont nyílttá vált a .SHOP domain regisztráció, bárki regisztrálhatja ezt a beszédes végződést. Még nagyon friss a szolgáltatás, így rengeteg szabad nevet találhatunk. Kinek érdemes ezt a végződést regisztrálni? Természetesen minden webáruháznak, főleg azoknak, akik saját márkanevet, fantázianevet használnak, esetleg külföldre terjeszkednek. A .SHOP végződés jellegéből adódóan többet nyújt, mint egy sima nemzeti, vagy nemzetközi TLD. A világ minden részén megértik, mindenki számára egyértelmű, hogy a weboldalon vásárolni lehet.

Természetesen, mint webáruház szolgáltató felkészültünk, a mai naptól cégünknél is regisztrálható .SHOP végződésű domain. A regisztráció éves díja 16.000Ft+ÁFA.

Ne hagyja ki Ön sem!      Itt regisztrálhatja saját .SHOP domainjét!
upsaleEgy webáruház üzemeltető számára elengedhetetlen, hogy egy kicsit marketinges is legyen. Ehhez azonban tisztában kell lennie az egyes szakszavakkal, kifejezésekkel. Ügyfélszolgálati tapasztalataink alapján mondhatom, hogy ez egyáltalán nincs így. Egyre többet hallani az Upsale (Upsell vagy Felülértékesítés), és a Cross-sale (Cross-sell vagy Keresztértékesítés) fontosságáról, sokan viszont azt hiszik, hogy ha egy webáruházban lehet felvinni hasonló termékeket, az már cross-sale. Hát közel sem. Évekkel ezelőtt írtunk már erről a témáról, de vegyük elő újra. Sokan összemossák, és upsell-nek neveznek minden tevékenységet, ami a kosárérték növelésére irányul. A cikkből mindenki számára érthetővé válik, mi is ez a hangzatos marketing módszer, és mit kell tudnia egy jó webáruházmotornak ahhoz, hogy ezt ki is lehessen használni.

Upsale és Cross-sale klasszikus példa a gyakorlatban

A módszer bemutatására gyakorlatilag mindenki ugyanazt a példát hozza fel, a marketing oktatásban is ez az iskolapélda. Bizonyára mindenki járt már egy bizonyos multi gyorséttermében, ahol főleg hamburgert lehet fogyasztani sült krumplival. Ezekben az éttermekben percenként, professzionális szinten alkalmazzák a cross-sale és upsale értékesítést. Gondoljunk csak bele, úgy megyünk be, hogy szeretnénk egy hamburgert enni, és egy pohár üdítőt inni hozzá. Ahogy a sorban állunk, a fejünk felett látjuk az étvágygerjesztő fotókat, minél nagyobb adagokat ábrázolva. Az eredeti szándékunknak megfelelően kérjük a személyzettől a hamburgert, és az üdítőt. Érkezik is egyből a kérdés: Kér hozzá sült krumplit? Menüvel jobban jár. Csak egy fejbiccentés, és meg is valósult a Cross-sale értékesítés, hiszen eladott nekünk még egy olyasmit is, amit eredetileg nem is akartunk kérni. Nem kell sokat várnunk az újabb kérdésre sem: Mehet a nagy Cola? Mindenkinél nagy poharat látunk, mi sem fogunk ellenkezni, hát rábólintunk erre is. Megvalósult az Upsale értékesítés is, vagyis az eredeti terméknél nagyobbat, és értelemszerűen drágábbat adtak el nekünk. Innentől már csak a személyzet ambícióitól függ, hogy megkérdezi-e, hogy nem kérünk-e véletlenül a normál adag krumpli helyett nagy adagot, és persze ezt a tovább lehet húzni a desszertekkel is. Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy a termékpalettát is kicsit ehhez a értékesítési modellhez igazítják. Egyre szélesítik a temékek körét, nemrég szembesültem vele, hogy az évekkel ezelőtt jellemző szedvicsméret mára már jócskán lecsökkent, de semmi gond van helyette Grand változat, amit hogy adnak el? A fentiekből már mindenkinek egyértelmű!

Hogy zajlik ez a webáruházaknál? Mit kell tudnia a webáruházmotornak ehhez?

Gyakorlatilag az egész folyamat egy webáruházban is ugyanúgy zajlik, mint egy fizikai boltban, csak itt a webáruházmotor a munka nagy részét megcsinálja helyettünk. A lélektana rendkívül egyszerű, a nyitott pénztárca elvét használja ki ez a marketing forma. A vásárló egy döntéshozatal előtt áll, hogy megvegyen egy terméket, vagy ne. Amikor elhatározta magát, és a kosárba teszi a terméket egyfajta megkönnyebbülést érez, hogy eldöntötte, megvan, megvette. A marketing szakemberek ezt úgy nevezik, hogy ilyenkor nyitva van a pénztárcája, ebben a szakaszban könnyebben meggyőzhető akár további pénzköltésről is. Ahogy azt fent már említettük, sokan azt hiszik, hogy ha már van hasonló termék beállítási lehetőség az áruházban az már elég. Sajnos sok webáruház készítő megtévesztő módon Cross-sale / Upsale funkcióként jelöli meg ezt, de önmagában nyilván nem fogja a kívánt eredményt meghozni, ettől még nem fog a kosarak értéke nagymértékben növekedni.

Hasonló, és kiegészítő termékek definiálása

Ahhoz, hogy hatékonyan használni tudjuk ezt a marketing eszközt, minden terméknél definiálnunk kell a hasonló, és a kiegészítő termékeket. A hasonló termékeket fogjuk ajánlani az alaptermék helyett, persze csak akkor, ha az drágább, mivel olcsóbb változatot nincs értelme ajánlani. A kiegészítő termékeket pedig az alaptermékünk mellé fogjuk kínálni. Jó webáruházmotornál ezeket meg lehet adni egyenként a termékek adminisztrációjával, de tömegesen is feltölthető adatbázis import segítségével.

Kiegészítő termékek ajánlása egy termék részletek oldalon

Amikor a látogató szándéka szerint keresi a terméket, el fog jutni a részletes termékoldalra, ahol minden adatot megtalál a termékről, és a kosárba teheti azt. Itt célszerű a termék alatt mindjárt kiegészítő termékeket is ajánlani úgy, hogy akár azokat is egy kattintással meg lehessen venni.

Felugró ablak a kosárba helyezéskor

Amikor a vásárló meghozta a döntést, berakja a terméket a kosarába. Ebben a fázisban lehet a legkönnyebben eladni neki valamit, emiatt itt egy látványos megoldásra van szükség, ami biztosan nem kerüli el a figyelmét, ez a felugró ablak. Egy felugró ablak segítségével ajánlani fogunk neki az eredeti termék helyett egy jobbat, persze drágábbat, valamint néhány kiegészítőt is. Ha megvan a hajlandóság, csak néhány gombnyomás a vásárló részéről, és máris a drágább terméket tette a kosárba az eredeti helyett, és kiegészítőt is vásárolt hozzá.

Utólagos ajánlat a kosár alatt

Ha a felugró ablakunk nem járt sikerrel, újabb próbálkozást tehetünk a kosár oldal alján. Ilyenkor a vásárló látja, hogy pontosan mennyi a kosár értéke, így ez alapján tudja eldönteni, hogy szán-e többet a vásárlásra, vagy sem. Itt sokat segít egy független funkció, amivel azt is látja a vásárló, hogy mennyit kell vásárolnia még az esetleges ingyenes kiszállításhoz. Ehhez persze szükséges, hogy a szállítási költségeket a végösszegtől függően sávosan alakítsuk ki, és egy bizonyos összeghatár felett ingyenes kiszállítást kínáljunk. Ennek köszönhetően azért tudjuk a drágább terméket eladni, mert ingyenes lesz a kiszállítása.

Kapcsolatfelvétel a megrendelés közben vagy a leadás után

A fenti négy dolog az, amit egy jó webáruházmotor automatikusan megold helyettünk. Ezek mellett persze egyéb csatornákon is lehet gyakorolni a kosárérték növelést. Például használhatunk online CHAT programokat az áruházban, és ha látjuk egy vásárlónál, hogy mit helyezett a kosárba, egyből felvehetjük vele a kapcsolatot és interaktív módon ajánlunk neki egyéb lehetőségeket. Ha a megrendelés elküldésre kerül, akkor sem késő, utólag is felhívhatjuk még a vevőt, hogy van egy jobb termékünk, ami számára egy kihagyhatatlan ajánlat.

Végszó

Ha megnézünk egy jól működő német, vagy amerikai webáruházat javarészt találkozni fogunk upsale és cross-sale értékesítéssel. Bármilyen terméket rakunk is a kosárba, felugró ablakban megismerhetjük annak alternatíváit és kiegészítő termékeit is. Napjainkban sokan elkezdtek élni a Downsale megoldásokkal is. Ennek lényege, hogy a webáruházmotor folyamatosan figyeli az oldal látogatóinak viselkedését és azok kosarát. Ha a látogató valamit a kosarába tett, de utána mégis el szeretne navigálni a webáruházból, annak lehet olcsóbb verziót felkínálni, hiszen azzal is jobban járunk, mintha nem vett volna semmit. A jó intelligens ajánlat beállítása persze rendkívül nagy körültekintést igényel. A sikeres webáruház egyik titka, hogy használjuk ki a webáruházmotor adta lehetőségeket és éljünk olyan eszközökkel, amik hatására automatikusan növekedni fog a bevételünk. Természetesen ez némi munkával jár a termékek beállításakor, de ez az időráfordítás megtérülhet a későbbiekben.

Ha webáruház nyitása előtt áll, vagy Ön is szeretné kihasználni ezeket a marketing eszközöket itt próbálhatja ki az UnasShop webáruház rendszert!
2016.09.13
Szerző: Kóczán Tamás
SPAMA 70-es években az internet születésekor, amikor elképzelték az e-mail protokoll alapjait, senki nem gondolt arra, hogy napjainkra egy valós emailre többszöröse vírust tartalmazó, káros vagy kéretlen levél (SPAM) jut. Mivel az e-mail küldés költsége rendkívül alacsony, sokan használják különféle dolgok népszerűsítésére, terjesztésére. Hamar jött a felismerés, hogy a kéretlen levelek ellen védekezni kell. Első körben az internetszolgáltatók spamszűrőkkel próbálták megoldani ügyfeleik védelmét. A spamszűrők általában úgy működnek, hogy különböző szempontok alapján pontozzák a beérkező e-maileket, amiket az elért pontszám alapján megjelölnek, vagy törölnek. A levél pontértéke spamre utaló tartalom, a feladó e-mail címe vagy IP-je publikus tiltólistán való szereplése alapján nőtt. Később kiegészült a pontozás egyéb szempontokkal is pl. kulcsszavak a tartalomban, automatikusan generált e-mail stb. Sok ügyféllel rendelkező szolgáltatók öntanuló szűrőket is elkezdtek alkalmazni, ahol a felhasználók is minősíthettek spamnek egy bizonyos e-mailt.

Az effajta spamszűrés azonban kevésnek bizonyult, a spammerek úgy alakították a tartalmakat, hogy minél több szűrőn átjussanak. Nyilvánvalóvá vált, hogy e-mail küldés során ellenőrizni kell, hogy egyrészt a küldő levelezőszerver jogosult-e egy bizonyos e-mail címről levelet küldeni, másrészt pedig ellenőrizni kell, hogy valóban az küldte-e a levelet, aki feladóként szerepel. Mostanság egyre több internetszolgáltató kezdte ezeket a protokollokat használni a spamek szűrésének érdekében. Azonban így óhatatlanul azok a felhasználók kerültek hátrányba, akik saját levelezésükkel nem készültek fel ezekre a követelményekre. Tulajdonképpen kicsit fordított lett a helyzet, a legális e-mail küldőnek kell bizonyítani azt, hogy valóban jogosult e-mailt küldeni. Vizsgáljuk meg a két legfontosabb megoldást!

SPF rekord (Sender Policy Framework)

Ahogy a fentiekből látszik, korábban nem volt korlátozás, egy bizonyos e-mail címmel bármilyen levelezőszervert lehetett küldésre használni. Ennek korlátozására fejlesztették ki az SPF rekordot. Ez a domain DNS zónájában szereplő bejegyzés arra hivatott, hogy megmondja melyek azok az IP címek, amikről kimehet egy e-mail feladótól levél. A legegyszerűbb eset, ha valaki egyetlen levelezőszervert használ, ez esetben annak az IP-je kell szerepeljen az SPF rekordban. Van amikor viszont szükséges, hogy bizonyos e-mail címről más rendszer is tudjon automatikusan levelet küldeni, pl. egy webáruház esetén ilyen az automatikus visszaigazolás. Ilyenkor a webáruház IP-jét is fel kell venni az SPF rekordba. Rendszerünkben működő tárhelyek és webáruházak esetén olyan SPF rekordot tudunk biztosítani, amiben szerepel az összes szerver IP címe, ami a kommunikációban részt vehet. Abban az esetben viszont, ha valakinek más szolgáltatónál van a domainje, ott kell hozzáadja az UnasShop rendszer tartományát az SPF rekordjához.

Mi van akkor, ha valaki nem állít be SPF rekordot? Ez a fogadó fél szerverétől függ. Van amelyik internetszolgáltató nem ellenőrzi még a rekord meglétét. Amelyik viszont igen, ott is több eljárás fordulhat elő: van ahol nem fogadnak e-mailt, ha nincs SPF rekord és van, ahol pedig a protokollnak megfelelően csak arról az IP címről fogadják el a levelet, ami az SPF rekordban szerepel. Ha más IP címről érkezik, akkor az törlésre kerül.

Hogyan kell beállítani az SPF rekordod? Manapság már minden valamire való szolgáltató biztosít adminisztrációs felületetet a tárhelyek kezelésére, illetve a kapcsolódó domainek DNS rekordjainak módosítására. Az SPF rekordot itt kell beállítani általában TXT rekord hozzáadásával. Tisztában vagyunk vele, hogy ez egy kis informatikai hozzáértést igényel, így az UNAS rendszerben működő tárhelyek esetén ügyfélszolgálatunk készségesen segít ennek beállításában.

DKIM aláírás (DomainKeys Identified Mail)

Egyszerűen megfogalmazva a DKIM protokoll arra való, hogy egy osztott kulcsos digitális aláírás kerüljön be az e-mailbe, ami alapján ellenőrizhető, hogy a megfelelő jogosultsággal rendelkező fél küldte, vagy sem. Történetét tekintve a Yahoo "enhanced DomainKeys" és a Cisco "Identified Internet Mail" fejlesztéseinek ötvözésével jött létre. Ez a fajta aláírás azonban különbözik az egyszerű digitális aláírástól annyiban, hogy ebből a felhasználó nem lát semmit, de a levél forrásában benne van, a levelezőszerverek ellenőrizni tudják. A DKIM nyilvános kulcsú titkosítást (public key encryption) alkalmaz, ami két kulcsból áll, egy titkos (private), és egy nyilvános (public) kulcsból. Rendszerint a publikus kulcsot a feladó domainjének névszervere szolgáltatja, DNS rekordként. A titkos kulcs pedig az e-mail aláírásához szükséges. A folyamat megkezdésekor az e-mailt feladó levelezőszerver az e-mailt a titkos kulcs segítségével aláírja, amit az e-mail fejlécében helyez el. A fogadó levelezőszerver pedig a domainhoz tartozó névszervertől megkapott publikus kulccsal ellenőrzi az aláírás helyességét. Ezzel a megoldással egyrészt garantálható, hogy biztosan a feladótól származik az e-mail, de az is, hogy azt útközben sem módosították.

Mi van ha nem így küldjük a levelet, és hogy kell beállítani? Az SPF rekordhoz hasonlóan a DKIM-et is szolgáltatók különbözően ellenőrzik, és különbözően jelölik meg, vagy járnak el a kézbesítésnél. A beállítása bonyolultabb, mint az SPF rekordé, mivel nem csak DNS rekordot kell készíteni, hanem a levelezőszervert is konfigurálni kell arra, hogy a titkos kulcs segítségével aláírja az egyes e-maileket. Mivel itt a legapróbb beállítási hiba is ahhoz vezethet, hogy tömegesen nem érkeznek meg a levelek, az átlagos felhasználó ezzel már lehet, hogy nem tud megbirkózni, noha a szolgáltató lehetőséget ad az adminisztrációs felületen.

Mi a jövő? Jön a DMARC!

Annyi már most elmondható, hogy a fenti megoldásokra egyre több hangsúlyt fognak fektetni a szolgáltatók, érdemes mindenkinek felkészülni rá. Ha a domainjét olyan szolgáltatónál tartja, aki nem készül fel ezekre, akkor érdemes váltani. Természetesen a küzdelem tovább folyatódik a SPAM-ek ellen, sorra jönnek ki az újabb megoldások, amelyek a fentieket tökéletesítik, pl. a DMARC. Ezek inkább arra lesznek hivatottak, hogy a fentiek miatt tévesen kiszűrt e-mailek sorsáról rendelkezzenek.
2016.09.08
Szerző: Kóczán Tamás
Beach officeA nyár végével elmúlik a jól megérdemelt nyaralások időszaka, visszazökkenünk a szokásos évközi kerékvágásba. Amíg partnereink közül remélhetőleg sokan kipihenték fáradalmaikat, fejlesztő csapatunk azon dolgozott, hogy nyár végére egy újabb csomagot tudjunk Önök elé tárni. Minden kereskedő tudja, hogy a legaktívabb időszak az internetes kereskedelemben a karácsony, arra pedig a felkészülést minél előbb el kell kezdeni, akár már szeptemberben. Ehhez próbáltunk hasznos dolgokat összeszedni, ismét több területen bővítettük, fejlesztettük az áruházakat, így kerültek be újabb szállítási módok, változott a vásárló csoportok kezelése, megreformáltuk egy kicsit az alapbeállítások menüpontot is, valamint több kisebb fejlesztést végeztünk el. Nézzük részletesebben az egyes új funkciókat, módosításokat:

Csomagszám kezelése

A különböző szállítási módokhoz új funkció jelent meg, mégpedig a csomagszám kezelése. A csomagszámot automatikusan hozzáadja a rendszer a megrendeléshez, amennyiben az adott szállítási mód is kezel ilyen adatot, de ezt a paramétert manuálisan is van lehetőség beállítani a megrendeléseknél. Kialakítottunk egy csomagszámhoz tartozó új cseremezőt [order_package_number] néven, ami a megrendelés státusz értesítő e-mailekben használható. Ez nélkülözhetetlen funkció ahhoz, hogy lehetőséget adjunk a vásárlónak arra, hogy a szállítást végző cég weboldalán tájékozódhasson a csomag állapotáról, és a várható kézbesítési idejéről.

Új szállítási módok »»»

 • A PickPackPont által elindított fixpontos átvevőhelyek népszerű megoldását minden futárszolgálat igyekszik átvenni. Az eddigi GLS, és DPD csomagpont mellett új szállítási módként került kialakításra a Trans-o-Flex Csomagpont típusa, így most már ezt a csomagponthálózatot is igénybe vehetik az áruházakban.
 • Új szereplőként jelenik meg a listában a Fámafutár futárszolgálat, mely akár belföldi, akár külföldi szállítás esetén megoldást jelenthet partnereinknek.

Felhasználó kezelést, vásárló csoportokat érintő fejlesztések

 • A vásárló adatbázis feltöltésnél már vásárló paraméterek is importálhatók, azonban törölni biztonsági okokból nem lehet. »»»
 • Adminisztrátorok számára, hibák feltárására használatos funkció a Belépés a nevében, mely segítségével tetszőleges vásárló nevében nézheti meg a vásárló felületet. Ehhez készült további fejlesztés, mely most már naplózza is a funkciót, valamint egy beállítás segítségével ez megjelenhet már a vásárló listaoldalon is. »»»
 • A csoportok kezelésénél elkészült egy újabb beállítás: akciós termék árból is lehet közvetlen termék kedvezményt adni. »»»
 • Eddig csak egyetlen vásárló csoporthoz lehetett rendelni egy szállítási vagy fizetési módot megadni, immár többet is hozzá lehet adni. »»»
 • Közvetlenül vásárlókhoz, egyénekhez kapcsolódóan is letilthatók a különböző szállítási és fizetési módok. »»»
 • A megrendelések nyomonkövetése, manuális vagy más rendszerben történő kezelése szempontjából jelenthet nagy könnyebbséget, hogy export esetén vásárló csoportra is lehet szűrni, és így generálni az adatbázist. »»»
 • Azon árhuázak esetén, ahol több adminisztrátor is tevékenykedik, hasznos a vásárló törlése funkció jogosultsághoz kötése.
 • A vásárló adatbázis exportban a vásárlókhoz kapcsolódóan most már megjelenhet az utolsó rendelés dátuma is.
 • Csoportonként kezelhető, hogy ha az adott terméknél további árat adunk meg, akkor megjelenjen az alapár is a terméknél, így is mutatva a kedvezmény mértékét a vásárló számára.

Alapbeállítások újrakategorizálása »»»

Az UnasShop ahogy bővül, fejlődik, egyre több és több funkcióval bír, reményeink szerint ügyfeleink megelégedésére. Ebben a folyamatban arra is külön figyelmet kell fordítanunk, hogy megtalálható, átlátható és minél inkább egyértelmű legyen az áruház használata, kezelése az adminisztrátorok számára. Jelenleg csak az Alapbeállítások menüponton belül közel 200 beállítási lehetőséget kínálunk, ezért döntöttünk úgy, hogy kicsit átdolgozzuk az opcióit, szerkezetét. Ennek megfelelően az opciókat szeparálva, új szempontok alapján csoportosítva tálaljuk. Reméljük, hogy átláthatóbb, és könnyebben kezelhető lett így az áruház az adminisztrátorok számára.

Termékeket érintő kisebb fejlesztések

 • Termék paraméterek sorrendje állítható, így az adminisztrátor eldöntheti, hogy melyik paramétert teszi első, második, stb. helyre a listában a vásárló felületen. »»»
 • Sávonként megadott végösszeg kedvezmény beállítható akár közvetlen termék kedvezményként is. »»»
 • Akciós termék esetén külön beállítható, hogy a pontgyűjtő számlán jóváírásra kerüljön-e a pont vagy sem. »»»
 • Követve az alapbeállítások menüpont átszervezését, a Termék adatbázis exportnál megjelenő választható adatok is kategorizálva jelennek meg. »»»
 • Termékek szerkesztése esetén könnyítettünk az adatok megadásán, ezentúl átmásolhatóak egy másik, meglévő termék alternatív kategóriái. »»»
 • Beállítható, hogy a termék listában az akciós termékek előre kerüljenek, így azokat láthatja először a látogató, vásárló a termékek közül. »»»

További fejlesztések

 • Ugyan a webáruházak nagy előnye, hogy állandóan tud fogadni a rendszer megrendeléseket, néhány esetben szükséges lehet, hogy csak nyitvatartási időben lehessen rendelést leadni. Ennek kezelését építettük ki részletesen. »»»
 • Fontos funkciónak, eddig hiányzó pontnak tartottuk a megrendelés manuális rögzítését az adminisztrációs felületen. Ezt most pótolva, akár az offline módon történő rendeléseket is rögzíteni lehet, így egy helyen kezelve például a raktármennyiséget, számlázást stb. »»»
 • A nemzetközi piacon is megtalálható, magyar fejlesztésű Yusp rendszer segítségével a látogatók, felhasználók viselkdését lehet monitorozni, majd utána a korábbi viselkedés alapján a megfelelő terméket tudja a látogató elé tárni, így nagyobb valószínűség szerint fog megrendelést leadni az adott vásárló az áruházban. »»»
 • Ha esetleg hibával találkozik rendszerünkben, hibabejelentő oldalunkon ezt jelezheti felénk. Most ezt kiegészítettük fájl küldési lehetőséggel, hogy könnyebben bemutathassa a problémát, gyorsabban javíthassuk azt, amennyiben szükséges. »»»
 • Plusz tartalmak kezelésénél, űrlap tartalmi elemhez létre lehet hozni e-mail cím típusú mezőt is, melyet rendszerünk egyből ellenőriz, így a vásárlótól, látogatótól biztos, hogy megfelelő formátumú emailt kap. »»»
 • Biztonságosabbá tettük az áruházon keresztül történő email küldést, így már DKIM aláírást is támogatja rendszerünk a vásárlónak küldött levelekben. »»»
 • Lehetőség van csak azon vásárlóknak küldeni követő hírlevelet, akiknek a pontgyűjtő számlájukon van pont. »»»
 • Kapcsolódva az előző fejlesztéshez, most már utólag is módosítható a korábban létrehozott követő hírlevél. »»»
2016.09.06
Szerző: Kóczán Tamás
MarketingTegnap egy marketinges barátommal beszélgettem arról, hogy milyen eszközök vannak egy webáruházban, amiket érdemes manapság használni. Beszéltünk látogató szerző, konverziónövelő marketing eszközökről, szóba kerültek kosárérték növelő, vagy visszatérést elősegítő megoldások. Ezek nélkül 2016-ban aligha tud sikeres lenni egy webáruház. Sokan gondolják még mindig úgy, hogy nincs szükségük marketingre, vagy hogy a marketing drága. Jó esetben előfizetnek egy hatékony webáruházmotort, és hátradőlnek várva a nagy eredményeket. A legtöbbször nem is tudják, hogy milyen eszközökkel tudnának élni, milyen lehetőségeket tudnának kihasználni, sokszor ingyen.

Érdekességképpen összeszámoltam, az UnasShop rendszerben közel 100 marketing eszköz áll rendelkezésre. Erre mondja a marketinges, hogy annyi nem is létezik. Hát lássuk! Figyelem, hosszú mondat következik! Hírlevél, pontgyűjtés, regisztráció jutalmazása, követő hírlevél, mennyiségi kedvezmény, ingyen szállítás kupon, összegszerű végösszeg kupon, százalékos végösszeg kupon, termékkupon, egyedi vásárló kupon, összegszerű végösszeg kedvezmény, százalékos végösszeg kedvezmény, közvetlen vásárlói kedvezmény, vásárlói csoport kedvezmény, csomag kedvezmény, speciális csoport ár, területi ár, területi kedvezmény, akciós ár, kiegészítő termékek, hasonló termékek, cross-sale ajánlat, upsale ajánlat, BLOG, hírek, naptár, űrlap, felugró ablak, intelligens ajánlat, végösszeg kedvezmény, nyomtatható árlista, nyomtatható árajánlat, affiliate rendszerek, ajánlói rendszerek, partnerprogram, hűségkártya, cashback rendszerek, ügyfélchat, landoló oldal, regisztráció nélküli vásárlás, árösszehasonlító oldalak, piacterek, adományozó oldalak, közösségi megosztás, Facebook webáruház, Facebook belépés, Google belépés, intelligens kereső, paraméteres szűrő, termékösszehasonlítás, státuszértesítő, ajánlás ismerősnek, slideshow, bannerbox, kilépési ajánlat, minősítő rendszerek, személyre szabott ajánlói rendszer, szavazás, hirdetési rendszerek, SEO, SEF, Sitemap, Tag manager, Facebook hirdetés, Adwords, Analytics, Search Console, Twitter, Pinterest, Google +1, Facebook LIKE, Facebook Page Plugin, Facebook Comments, árszűrő, akció visszaszámláló, Youtube, videóbeszúrás, sávos szállítási költség, fizetési mód kedvezmény, online fizetési megoldások, cafeteria, akciójelző matrica, top termékek box, termék ajánló box, utoljára megnézett termékek, áruhitel, törzsvásárlói rendszerek, SMS, törzsvásárlói kártya, vásárlói vélemény, termékértékelés, dinamikus remarketing, retargeting, pixeltracking.

Ha webáruház nyitása előtt áll, vagy Ön is szeretné kihasználni ezeket a marketing eszközöket itt próbálhatja ki az UnasShop webáruház rendszert!
2016.08.25
Szerző: Boros János
LAHANagy örömünkre szolgál, hogy bejelenthetjük együttműködésünket a Love All, Help All! Foundation szervezettel. Napjainkban egyre nagyobb szerepet kapnak a társadalmi felelősségvállalás különböző lehetőségei, szervezetei. Mivel az UNAS is elkötelezett ilyen téren is, oly módon próbáljuk elősegíteni ezt a fajta adakozási lehetőséget, hogy az összes UnasShop webáruházban elérhetővé tettük a LAHA megoldását. Az integráció lényege, hogy néhány kattintás után a kereskedő csatlakozhat webáruházával a LAHA rendszeréhez, így egy újabb csatornán keresztül is érkezhetnek vevők az áruházába. Cserébe a leadott megrendelésekből megadott százalékot a fel kell ajánlania a LAHA rendszerének, azaz tetszőleges szervezeteknek, amelyekkel a LAHA kapcsolatban áll. Azt, hogy konkrétan melyik szervezet kapja a felajánlást, nem a kereskedő hanem a vásárló döntheti el. Így gyakorlatilag mindenki jól jár: a webáruházba több megrendelés érkezhet, hiszen a vásárlók szívesebben választják azt az üzletet, ahol az elköltött pénz egy részének sorsáról ők dönthetnek. A vásárlások nyomán a különböző szervezetek plusz anyagi támogatáshoz jutnak, így segítve munkájukat. A vásárlót pedig jó érzés töltheti el, hogy adott vásárlásával hozzájárult egy szervezet működéséhez, segített a munkájukban. »»»
2016.06.22
Szerző: Kóczán Tamás
SSLNapjainkban az internetes bűnözés térhódításával kiemelkedően fontos lett a személyes adataink és az internetes tevékenységeink védelme, és biztonsága. Tőlünk nyugatabbra mára már elképzelhetetlen, hogy olyan oldalon adjon meg bármilyen személyes adatot a látogató, ahol nincs teljesen megbizonyosodva, hogy biztonságos és az adatok nem kerülnek harmadik fél kezébe, illetve csak arra használják fel, amire megadta.

Adatok áramlása

Ha egy internetes szolgáltatás nem rendelkezik semmilyen titkosítási eljárással, a személyes adatok szabadon, kódolás nélkül tiszta szövegként áramolnak az internetes csatornákon. Mit is jelent ez? Amennyiben például egy nyílt wi-fi kapcsolatot használunk egy kávézóban, és úgy adjuk meg a jelszavunkat egy belépéshez, akkor a mellettünk ülő szintén ugyanazt a wi-fi kapcsolatot használó böngésző, egy egyszerű program segítségével könnyedén "lehallgathatja" a forgalmazásunkat, és ezzel a jelszavunk, vagy bármilyen egyéb adatunk a birtokába is kerülhet. Természetesen a kódolatlan adatok lopása vezetékes kapcsolaton is ugyanúgy lehetséges.

Hogyan működik az SSL kapcsolat?

A látogató böngészője az oldal megtekintésekor első körben kapcsolódik a szolgáltató rendszeréhez, egy webszerverhez. Amennyiben a weboldal rendelkezik biztonságos kapcsolattal a böngésző HTTPS:// címre ugrik át, ezzel egy időben pedig bemutatja a szerver számára a kompatibilis, felhasználható titkosítási módszerek listáját. A webszerver a listából kiválasztja a legerősebb megoldást, majd bemutatja a böngészőnek a Digitális Aláírását, ami a szerver nevéből, egy Tanúsítványból, és egy Nyilvános Kulcsból áll. A látogató böngészője ellenőrzi érvényes-e a küldött tanúsítvány, valamint azt, hogy megbízható tanúsítvány kibocsátó szervezet írta-e alá. Ezek után ellenőrzi, hogy a tanúsítványban szereplő domain megegyezik-e a látogatott oldal domainjével. Ha minden rendben, akkor létrejön az SSL kapcsolat, a kliens kialakítja a munkafolyamat azonosító kulcsát. A küldött adatainkat ilyenkor már biztonságban tudhatjuk, mivel azok biztonsági kulcsokkal kódolva kerülnek továbbításra, azokat csak a célszerver tudja értelmezni.

Milyen SSL tanúsítványok léteznek?

Domain Hitelesítés (Domain Validation (DV)) - Az ilyen típusú tanúsítványnál a hitelesítést végző cég (Certification Authirity) ellenőrzi, hogy az igénylő rendelkezik-e a megfelelő jogosultságokkal az adott domain név használatához. A cég adatait nem vizsgálják, valamint a titkosításon kívül, amit egy lakat jelez, nem látszik semmilyen információ a böngészőben. Ez a legegyszerűbb, ezáltal a legkedvezőbb árú tanúsítványverzió. Kiválóan alkalmas webáruházak biztonságossá tételéhez.
Vállalati Hitelesítés (Organization Validation (OV)) - A hitelesítést végző cég ellenőrzi, hogy az igénylő rendelkezik-e a megfelelő jogosultságokkal az adott domain név használatához, valamint alapos, de nem minden részletre kitérő vizsgálatot végez a kérdéses céggel kapcsolatban. Ebben az esetben a böngészőben a lakat ikonra klikkelve megtekinthetők a cég adatai.
Kiterjesztett Hitelesítés (Extended Validation (EV)) - A hitelesítést végző cég ellenőrzi, hogy az igénylő rendelkezik-e a megfelelő jogosultságokkal az adott domain név használatához, valamint mindenre kiterjedően megvizsgálja a kérdéses céget. Különböző hitelesítési irányelvek alapján az igénylőnek különböző követelményeknek kell megfelelnie, mielőtt kibocsájtják számára a tanúsítványt. Ezt a típust használják a bankok, pénzintézetek, valamint a nagyobb szolgáltató cégek.
SSL EV

Honnan tudom, hogy biztonságos-e a kapcsolat?

A biztonságos kapcsolat legfőbb ismertető jele a már fent említett HTTPS:// előtag. Amennyiben ezzel az előtaggal próbálunk megtekinteni egy nem biztonságos oldalt a böngészőnk figyelmeztetni fog rá. Ha az SSL kapcsolat rendben felépül, akkor a böngésző címsorában egy lakat ikont láthatunk, amire klikkelve további információkat tudhatunk meg a fenti típusoktól függően. Megismerhető a kiállító szervezet, az aláírási algoritmus fajtája, ellenőrizhető az érvényességi idő, és a tanúsítványlánc. Extended Validation esetén pedig böngészőtől függően az egész címsor zöld színű lesz (Explorer), vagy pedig a cím mellett a hitelesített cég neve látható zölddel vagy zöld sávban feltüntetve (Firefox, Chrome, Opera) az ábra szerint.

Hogyan lesz a webáruház üzemeltetése biztonságos?

A webáruház a weboldalak olyan speciális fajtája, ahol biztosan van adatbekérés, hiszen a vásárláshoz különböző személyes adatokat ad meg a látogató. Jellemzően minden webáruház két felülettel rendelkezik, egy adminisztrációs felülettel, és egy publikus vásárlói felülettel. Mindkettőnél fontos a biztonság, és az SSL használata. Egyrészt, hogy saját magunk biztonságosan adminisztrálhassuk a webáruházat, másrészt a vásárlókban bizalmat ébresszünk, ezzel növelve a vásárlási szándékot.

Az UnasShop rendszer adminisztrációs felülete

Mivel cégünk az Unas Online Kft a magyarországi webáruház szolgáltatók között egyedülállóan a már fent említett Extended Validation-al rendelkezik, az adminisztrációs felület magas szintű (zöld böngészősávú) biztonsággal rendelkezik. Nálunk biztos lehet abban, hogy bárhol is lép be az admin felületre a jelszava, és a feldolgozott adatok nem kerülnek más kezébe.

Az UnasShop webáruház saját tanúsítvánnyal

Rendszerünkben működő webáruházaknak, és tárhelyeknek lehetőséget biztosítunk saját SSL tanúsítvány használatára, ami egyszerűen az admin felületen beállítható. Természetesen maga a tanúsítvány is megvásárolható cégünknél, aminek a díja magában foglalja a beállítást is. Az általunk értékesített változat az egyik legnagyobb kibocsájtó, a COMODO tanúsítványa, ami PositiveSSL névre hallgat. Ez egy kedvező árfekvésű Domain hitelesítő tanúsítvány, amivel a böngésző címsorában nem fog látszani cégnév, csak egy lakat ikon, valamint a HTTPS:// előtag, ami a SSL kapcsolatot jelzi. Ezek mellett a tanúsító szervezet logója is elhelyezhető az áruházban a bizalom növelése érdekében.

Google szempontok

Már két éves a hír, amiben a Google deklarálta, hogy a biztonság elsődleges szempontnak számít. A keresőóriás nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az iparágban egyedülálló színvonalú biztonsági megoldásokat, például alapértelmezésként erős HTTPS-t alkalmazzon. Ez azt jelenti, hogy amikor az internetezők a Google keresést, a Gmailt vagy a Google Drive-ot használják, automatikusan biztonságos kapcsolaton keresztül kapcsolódnak a Google-hoz. Emellett arra törekednek, hogy a Google-n keresztül elérhető weboldalak mindegyike biztonságos legyen. Ezért a keresőmotorba is beépült az SSL ellenőrzése, az organikus találatok rangsorolásánál ezt is figyelembe veszik. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy akinek van HTTPS kapcsolata, az automatikusan első lesz a találatok között, hanem azt, hogy ez is egy tényező, amivel kiegészült a SEO, így segíti az előbbre jutást. Ezek mellett pedig több Google szolgáltatás (pl. Adwords) bizonyos oldalaknál alapból megköveteli a tanúsítvány meglétét.

2016. július 31-ig fél áron, azaz 6.000Ft+ÁFA-ért igényelhető új SSL Tanúsítvány rendszerünkben. Megrendeléshez klikkeljen ide.