2019.08.27
Szerző: Boros János
UnasShop API újdonságok Ahogy a legtöbb korszerű szoftver vagy webes szolgáltatás rendelkezik API-val, úgy az Unas webáruházak mögött is található ilyen funkció, melynek segítségével különböző külső programokkal lehet összekötni az áruházak adatbázisát és funkcióit. Újabb bejegyzésünkben ennek működését, illetve újdonságait járjuk körül egy kicsit.

Mi is az API és mire jó?

Az alkalmazásprogramozási felület (angolul application programming interface, röviden API) egy program azon funkcióinak illetve szolgáltatásainak és azok használatának dokumentációja, amelyet más, külső program felhasználhat. Hétköznapi megfogalmazásban: egy API segítségével adatokhoz és funkciókhoz férhet hozzá, anélkül, hogy annak belső működését ismerné vagy a saját felületét használná a felhasználó.

Milyen funkciók érhetőek el az UnasShop API használatával?

A különböző funkciókat természetesen egy webshop szemszögéből alakítottuk ki, tehát az API segítségével a webáruház fő adatai, szolgáltatásai érhetőek el. Az egyes API hívások az alábbi adatok kezelésére szolgálnak:

  • termék kategóriák (getCategory, setCategory)
  • termékadatok (getProduct, setProduct, getProductDB, setProductDB)
  • raktár, készletadatok (getStock, setStock)
  • vásárló adatok (getCustomer, setCustomer)
  • megrendelések (getOrder, setOrder)
  • hírlevél feliratkozások (getNewsletter, setNewsletter)
  • külső szkriptek (getScriptTag, setScriptTag)

Látható, hogy a fenti funkciók segítségével minden olyan külső szoftverrel összekapcsolható az Unas webáruház, melyek elősegítik a különböző online kereskedelemmel kapcsolatos tevékenységet: számlázókat, raktár- és készletkezelő programokat, CRM rendszereket, hírlevél kezelőket stb.

UnasShop API újdonságok

Korábban csak a klasszikus, felhasználónév illetve jelszó alapú azonosítási funkciót támogatta az UnasShop API, melyet kibővítettünk egy korszerűbb kulcs alapú azonosítással, így ezentúl különböző azonosítók mentén a külső programok hozzáférhetnek az áruház adataihoz, azokat lekérdezhetik, módosíthatják stb. Nagy előnye a régi azonosításhoz képest, hogy jogosultsági szintek megadásával korlátozható a hozzáférés.

A megrendelések lekérdezése eddig is támogatott volt, most új funkcióként jelent meg a megrendelések API-n keresztül történő rögzítése is. Ezzel megoldható, hogy ha más felületen érkezik vásárlói rendelése, de annak adatait, részleteit szeretné a webáruházban leadott rendelésekkel együtt kezelni, akkor a funkció használatával rögzíthető az áruházban az új vásárlási igény is. Ezután a megrendelés folyamatát a szokásos módon lehet tovább folytatni (pl. beszerzés, szállítás, számlázás).

Bővítettük a termékek kezelését is, ezentúl a külső rendszerek közvetlenül férnek hozzá a termék paraméterekhez, további árakhoz (pl. csoportokhoz, területekhez rögzített árak), a termék alap valamint alternatív kategóriáihoz is. Módosíthatóak a raktár státuszok, melyek egy-egy termék aktuális elérhetőségét hivatottak reprezentálni. Lehetőség van a marketing szempontból is fontos SEF URL-ek, azaz keresőbarát elérési útvonalak kezelésére, megadására API-n keresztül. Elérhetővé tettük a különböző termék változatok átfogóbb kezelését, így már ezen a csatornán keresztül is módosíthatóak az egy cikkszám alá tartozó, de különböző termék adatok.

Szintén fontos pont a termék kategóriák teljes körű kezelése, gyakorlatilag az adminisztrációs felületen is kezelt adatok valamint azok módosítási lehetőségei elérhetőek az API-n is. Itt nem csak a termékhez köthető beállításokra kell gondolni, hanem az adott kategóriához tartozó egyéb adatok kezelésére, úgy mint SEF URL, láthatósági beállítások, kategórián belüli termék lista megjelenítési módja, a terméklista felett vagy alatt megjelenő szöveg stb.

Funkciók tekintetében meg kell említeni, hogy már biztosított API-n keresztül is a vásárlók kezelése, tehát a különböző partner információk módosítására is lehetőség van.

Szkriptek beszúrása API-n keresztül

Újdonságként jelenik meg, hogy az API-n keresztül ezentúl különböző szkripteket is lehet kezelni az áruház felületén. Így tetszőleges JavaScript (vagy egyéb) szkriptet, rövid kódrészletet lehet elhelyezni a setScriptTag hívással az áruház vásárló felületére. A getScriptTag segítségével pedig a meglévő szkripteket lehet kérdezni.

Technikai rendszer bővítés

A fenti funkcióbővítéssel párhuzamosan növeltük az API szervereink számát, így klaszter elven több szerver szolgálja ki a beérkező kéréseket. Ennek eredményeképpen a limiteket is emeltük, többször lehet hívni, használni a különböző API funkciókat.

A használathoz természetesen elengedhetetlen a megfelelő technikai leírás a különböző funkciókról, azok működéséről. Mindenkori API dokumentációnk itt érhető el.

A fentiekből látszik, hogy a számtalan közvetlenül integrált külső szolgáltatás mellett az Unas webáruház szinte minden más szoftverrel is összeköthető. Ha a webáruháza nem működik együtt külső programokkal, vagy nem rendelkezik még webáruházzal, érdemes elgondolkodni webáruház bérlésén az UnasShop rendszerben.