2019.10.01
Szerző: Boros János
Webáruház fejlesztések - 2019. október Következik az év legfontosabb szezonja a webáruház üzemeltetők számára, ahogy minden évben megfigyelhető, októbertől már a legtöbb webáruházban növekedni látszik a forgalom. Indul a karácsonyi szezon a Black Friday-el, ami most már nem csak egy egynapos bummot jelent, hanem inkább akciósorozatokat sok webáruházban. Számunkra is fontos, hogy sok olyan funkcióval megtámogassuk ezt, amivel előnyhöz juthat a konkurenciához képest.

Egy hónapja sincs, hogy utolsó fejlesztési csomagunk megjelent, de örömmel jelentkezünk néhány újabb fejlesztéssel. Ahogy a kereskedő fő célja, hogy a legjobb vásárlási élményt biztosítsa ügyfelei részére, így nekünk is fontos, hogy az Önök által jelzett igényeket mielőbb integráljuk a webáruház rendszerbe, ezzel megkönnyítve és hatékonyabbá téve a mindennapi webáruház kezelést.

Vásárlási folyamattal kapcsolatos fejlesztések

VIP Sok esetben akár a megrendelések negyede múlhat azon, hogy a webáruházban van-e lehetőség regisztráció nélküli, azaz gyors vásárlási lehetőségre. Azon vásárlók, akik még nem találkoztak a webáruházzal vagy márkával, nehezebben fognak regisztrálni. Ők a lehető leggyorsabban akarnak hozzájutni a kívánt árucikkekhez, felesleges plusz folyamatok nélkül. De mi van abban az esetben, ha ezen plusz folyamatok nem kötelezőek és a vásárlókat rá tudja vezetni, miért jó ha regisztrál webshopjába?

A múlt hónapban publikált fejlesztési hírünkben beszámoltunk egy különleges lehetőségről, amivel a regisztráció nélküli vásárlók is visszatérhetnek a webáruházba megtekinteni a rendelésük részleteit. Egy összegző oldalon nyomon követhetik a rendelés státuszát, illetve a sikertelen online fizetés esetén újraindíthatják a fizetési folyamatot. Egy fontos további fejlesztést publikálunk most, amivel a regisztráció nélküli vásárlás végén utólagos regisztrációs lehetőség kapcsolható be. A rendelés leadáskor kitöltött adatok alapján egyszerűen jelszó megadásával mentheti profilját a vásárló a webáruházban. Így nem csak a webáruház üzemeltető hanem a vásárló is jól jár, hisz következő vásárlásnál nem kell újra megadnia adatait, részt vehet a pontgyűjtő rendszerben, leadott rendelései után kedvezményt kaphat, vásárlócsoporthoz köthető stb. »»»

Termékkel kapcsolatos fejlesztések

VIP Azoknak, akik a hasonló termékeket külön cikkszámon tartják nyilván (pl. szín, méret, stb.) a webáruházban a jobb kezelhetőség, raktárkezelés, statisztika, árazás stb. érdekében, egy nagyon jó megoldás a termékösszevonás. Így a vásárlónak nem kell sokat böngésznie, míg megtalálja a kívánt terméket, hisz egy terméknek az adatlapjáról választja ki a neki megfelelő variánst. A vásárlási döntésben viszont a termékvélemény és a termék értékelése egy nagyon fontos elem lehet. Ezentúl lehetőség van, hogy az összevont termékeknél jelenjen meg az összes altípus véleménye. Így, ha véleményt írnak az egyik termékváltozathoz, az megjelenik a többi változatnál is, ami az összevonásban szerepel. Természetesen keresőoptimalizálás szempontjából ez nem jelent duplikációt, mivel a helyes kanonizálás szerint az alaptípus van kijelölve gyűjtőoldalnak. »»»

PREMIUMVIP A speciális kategória beállításának lehetősége egy közkedvelt funkció a webáruház üzemeltetők között, segítségével egyszerű megjeleníteni a vásárló számára az akciós, új, raktáron lévő, mennyiségi kedvezménnyel rendelkező, illetve csomagtermékeket. Nincs szükség külön kategóriába sorolni a speciális státuszú termékeket, ezt automatikusan megteszi a rendszer. Az egyszerűbb kezelés érdekében a Termékek menüben létrehoztuk a speciális kategóriák kezelése menüpontot. Itt az eddigi lehetőségek mellett, mostantól a kategóriák kezeléséhez hasonlóan szerkeszthetőek a speciális kategóriák is. Beállítható ezentúl, hogy csak URL-ről legyen elérhető az adott oldal, ami azt jelenti, hogy anélkül is lehet bárhol hivatkozni a kategóriára, hogy az a főmenüben vagy a kategória oldalon megjelenne. Természetesen emellett ugyanúgy szabályozható, hogy a menüben illetve kategória oldalon megjelenjen-e. Kategória kép is rendelhető hozzá, terméklista megjelenítés változtatható és talán a legfontosabb, hogy az adott kategóriában megjelenő terméklista feletti és alatti tartalom is itt szerkeszthető. »»»

PREMIUMVIP Egy újabb könnyítéssel rukkoltunk elő a megrendelések hatékony kezeléséhez, törekedve arra, hogy egy oldalon minden kéznél legyen ahhoz, hogy a rendelés kiszolgálása a lehető legkönnyebb legyen az adminisztrátor számára. A két legfontosabb folyamat a rendelések feldolgozásakor a csomagfeladás és a számlázás. A csomagfeladás már régóta kezdeményezhető a rendelés részleteinél és a csomagfeladás menüben tömegesen. Most hasonlóan ehhez, a rendelés részleteiben közvetlenül, egy gombnyomással a számlázás gombbal átadhatóak a megrendelés adatai a számlázó program felé, így nem szükséges külön a Számlázás, ügyvitel menübe belépni. »»»

PSD2 irányelv

PREMIUMVIP Fellélegezhetnek a webáruház tulajdonosok, mivel haladékot kaptak a pénzügyi szolgáltatók a PSD2-re való felkészülésre. Szerencsére azonban nem várják ki a pénzintézetek az új határidőt, hanem sorra érkeznek a hírek, hogy elkészültek a fejlesztésekkel. Elsőként a Barion integrációt frissítettük eszerint, ami már megfelel az Európai Unió második pénzforgalmi irányelvének.

Foxpost szállítási mód bővítése

PREMIUMVIP Elsődleges szempont a rendszerünk fejlesztésénél, hogy minden népszerű piaci szereplő megoldása közvetlenül integrálva legyen. Ügyfeleink kompromisszumok nélkül használhatják az összes közkedvelt futárcéggel való kiépített kapcsolatot. Most a Foxpost integrációt bővítettük, ezentúl már API-n keresztül is feladhatóak a csomagok, nem kell külön CSV vagy XLSX fájlokat használni. Az új módszerrel is elérhető a csomagautomatás és a házhozszállítás egyaránt. Jó hír a Foxpost háza tájáról, hogy gőzerővel készülnek a karácsonyi szezonra, 16 új helyszínen lesz elérhető a szolgáltatás. Ígéretük szerint a csúcsidőszakban pedig hétvégén is szállítani fognak az automatákba. »»»

Szabadszavas keresési lehetőségek

Különböző adatbázis letöltés esetén a kinyert adat a lehető legpontosabban akkor adja vissza amit szeretnénk, ha megfelelőek a szűrési lehetőségek. A legfontosabb a szabadszavas szűkítés, ahol egy kereső kifejezést beírva, a rendszer már a leszűrt adatokat adja vissza a letöltött adatbázisban. Bővítettük a szűrést a termék teljesítmény statisztika export, a megrendelés export, valamint a raktár készlet adatbázis export esetén is.