2019.09.10
Szerző: Boros János
Webáruház fejlesztések - 2019. szeptember Régebbi ügyfeleink megszokhatták, hogy a nyári időszak végén minden évben újabb fejlesztési hírrel szolgálunk, összefoglalva a korábbi egy-két hónapban elvégzett fejlesztéseinket. Nincs ez máshogy most sem, nézzük, hogy az idei nyáron mivel teltek a fejlesztő csapatunk mindennapjai, milyen új funkciók, bővítések kerültek az UnasShop-ba.
Készültek új funkciók a termék illetve kategóriakezelés területén, ahogy módosultak a megrendelés kezelés bizonyos funkciói is. Számlázási téren is bővítettünk, megjelent újabb választható integrált opció valamint meglévő kapcsolatok is bővültek. Több ponton is kényelmi funkciókat alakítottunk ki, hogy gördülékenyebb legyen a webáruház üzemeltetése. Ismét erősítettünk marketing fronton is, valamint a külső rendszerek felé történő adatátadás is bővült. Fentieken kívül fontos módosítás az API fejlesztése, amiről külön hírben írtunk. Lássuk a részleteket!

Kategória és termékszerkesztés újdonságai

PREMIUMVIP Egyre több partnerünk alakít ki vásárló csoportokat, ebből kiindulva hasonlóan mint a termékeknél, kategóriák esetén is meghatározható, hogy mely vásárló csoport láthassa azt, illetve megjelenjen-e a webáruház kategória menüjében. Így a benne levő termékek nem lesznek publikusak mindenki számára, viszont ettől még a közvetlen URL-en keresztül elérhetőek maradnak. A funkciót a korábbi kinézeteink nem támogatják, így az 1500-as és magasabb számozású kinézetekben használható ez az opció. »»»

Megrendelések kezelése

 • PREMIUMVIP A megrendelések státuszai eddig is kezelhetőek voltak, akár manuálisan, akár automata módon. Ugyancsak beállítható volt, hogy a megrendelés számlázás szempontjából milyen státuszban van. A hátrány az volt, hogy ez a kettő adat nem volt kapcsolatban, most ezt pótoltuk, így megadható, hogy melyik megrendelés státusz melyik számlázási státusszal legyen összhangban. »»»
 • VIP Bevezettük a központilag kezelt "Előkészítés alatt" megrendelés státusz típust. Az Előkészítés alatt státuszú megrendelésekben szereplő tételek nincsenek lefoglalva a raktárban, azaz a raktáron levő mennyiség nem változik. Ha az ilyen státuszú rendelést pl. normál nyitott típusú státuszba váltja, akkor történik meg a raktárfoglalás az adott tételekre vonatkozóan. Akkor lehet például hasznos, ha rendelés visszaküldéskor a termékhez nem akarunk raktármozgást rögzíteni, amíg a termék a raktárba ténylegesen nem érkezik be. »»»
 • VIP A megrendelés típusokhoz köthető a megrendelés státusz, a fizetési és a szállítási mód is, így ezek akkor választhatóak, ha a megrendelés hozzá tartozó típusú.

Megrendelés nyomon követése nem regisztrált vásárlóknak

VIP Azon rendelések, amit a vásárlók regisztráció nélküli gyors vásárlással adtak le, a jövőben kiegészülnek a rendelés nyomon követése funkcióval, így a profillal nem rendelkező vevők is nyomon tudják követni a rendelés állapotát, folyamatát. Ezen kívül, ha a vásárló bankkártyás fizetést választott, de az vagy sikertelen volt, vagy félbeszakadt, ezen az oldalon újraindíthatja a fizetési folyamatot. A vásárló itt is tájékozódhat, hogy rendelése milyen státuszban van (Pl. beszerzés alatt, kiszállítás alatt, stb.) valamint értesítést kaphat a megszakított fizetési folyamat folytatásáról vagy újrakezdéséről. A beállításhoz egyszerűen illessze be a [link_track] cseremezőt hivatkozásként a megrendelés visszaigazoló értesítésbe, amivel a rendszer automatikusan a konkrét megrendeléshez tartozó hozzáférési linket küldi ki a vásárlónak. A linken csak a konkrét rendelés állapota tekinthető meg, a vásárló által leadott korábbi rendelések nem. A regisztrációval rendelkező vásárlók továbbra is a profiljukba belépve tekinthetik meg a rendeléseiket. »»»

Árukereső árösszehasonlító adatátadás változás

PREMIUMVIP Az Árukereső az egyik legnépszerűbb árösszehasonlító portál Magyarországon. Ahhoz, hogy termékei a lehető legtöbb keresésben megjelenhessenek, lehetőség van a termékjellemzők megjelenítésére és szűrésére a kategóriaoldal listázáskor (pl. Számítógép > Tablet PC). Így több minőségi felhasználót tud elérni. Ez nem csak a felhasználó szűréseiben való megjelenés miatt lehet fontos, hanem akár a webáruház látogatottsági forgalmát is növelheti. A változás újdonsága még, hogy akár csökkentheti is az átkattintási díj felszámítását, hisz a megjelent szűrés után a termékparaméterek alapján egy strukturált adatlap is látható az árukereső termékoldalain. A termékparaméterek nevét és értékét rendszerünk automata módon küldi át változtatás nélkül. Ahhoz, hogy ezeket az Árukereső sikeresen fel tudja dolgozni, néhány követelménynek meg kell felelni. »»»

Adatátadás külső rendszerek felé

PREMIUMVIP Nem csak az UnasShop API-t fejlesztettük és bővítettük, hogy a külső applikáció kapcsolat kiépítését könnyítsük a webáruház motorhoz, hanem a saját funkciókat is bővítettük a külső opciókkal. Marketing szempontból is az egyik legfontosabb és folyamatosan felmerülő kérdés, hogy a Google felé milyen adatokat és hogyan lehet átadni, hiszen a vásárlások nagy száma ebből a forrásból érkezik (közvetve vagy közvetlenül). Követve a Google által végzett módosításokat az Analytics kapcsán új esemény kategóriát hoztunk létre marketing téren, így kezeljük az up_sale_show, up_sale_convert, cross_sale_show, cross_sale_convert, gift_show, gift_convert, product_pack_show, product_pack_convert eseményeket is. »»»

PREMIUMVIP A rendszerben több, mint száz árösszehasonlító oldal felé biztosítunk előre kiépített kapcsolatot, azaz ennyi oldal felé pár kattintással átadhatóak a termékek olyan formátumban, ahogy azt az adott oldal várja. Ellentétben sok más rendszerrel, ahol ha bárki ismeri például az árukeresős linket, hozzájuthat a terméklistához, természetesen mi a feedeket a megfelelő biztonsági intézkedéssel védjük. Emiatt csak az arra jogosult portál tudja letölteni. A könnyebb átláthatóság érdekében kiépítettünk egy kereső opciót, így mindenki könnyen megtalálhatja a számára szükséges formátumot. A kereső olyan formátumokat is megjelenít, ami egyébként a listában nem szerepel. »»»

Marketing funkciók, újdonságok

Marketing szempontból soha nincs kész egyetlen online kereskedelemmel foglalkozó szoftver sem, mivel folyamatosan jelennek meg újabbnál újabb csatornák, funkciók, melyekre végfelhasználói igény is jelentkezik természetesen. Az UnasShop-ban mindig törekedtünk arra, hogy a lehető legteljesebb palettát nyújtsuk Partnereinknek.
 • PREMIUMVIP Az eddig központilag kezelt különböző kupon beállítási szabályokat lebontottuk külön-külön kuponokra, így minden egyes kupon teljes körűen konfigurálható, nem kell kompromisszumot kötni egy másik kupon miatti beállítással. »»»
 • STANDARDPREMIUMVIP A hírlevél küldésnél új célközönségeket azonosítottunk, akiknek célzottan korábban nem lehetett hírlevelet küldeni. Ezentúl nem csak a feliratkozott vásárlóknak, hanem a hírlevélre feliratkozottak, akik nem erősítették meg feliratkozásukat is külön emlékeztethetőek, hogy erősítsék meg feliratkozásukat. »»»
 • VIP A korábban készített termék feliratkozások funkcionalitás esetében (árcsökkenés és raktárkészlet értesítő) az adminisztrációs felületen ezentúl sorba lehet rendezni név illetve darabszám alapján a feliratkozásokat. Ezzel könnyen kimutatható, hogy melyek azok a termékek, amire sokan várnak, vagy amelyeknél árcsökkentést remélnek a feliratkozók. »»»
 • VIP Ezentúl az összevont termékek esetén bekapcsolható, hogy ha érkezik egy termékre vélemény, az az összevonásban érintett összes terméknél megjelenjen-e. Így például egy méret paraméter szerint összevont termék esetén, ha az egyik változathoz érkezik vélemény, az látszani fog a többi termék esetén is. »»»

Kényelmi funkciók az áruház adminisztrátori felületén

Hiába a különböző külső integrációk, a marketing funkciók támogatása, API fejlesztés stb., ha az áruház a mindennapi munka során nem felhasználóbarát azaz nem kényelmes a használata. Ahogy korábban, úgy a mostani fejlesztések között is teret kaptak a kényelmet célzó fejlesztések.
 • PREMIUMVIP Bővítettük a termék lista szűrési lehetőséget, választhatóak további tulajdonságok egy adott kategórián belüli termék szűrésnél, így egyszerre látható a listában a különböző készlet beállítással rendelkező termékek köre. »»»
 • PREMIUMVIP Előző ponthoz kapcsolódóan, a termék adatbázis exportnál is két új opcióval bővült a szűrési lehetőség, a raktáron lévő illetve készlethiányos termékek is ezentúl exportálhatóak külön, egyszerűsítve így az adminisztrátor munkáját. »»»
 • PREMIUMVIP Csomagtermék szerkesztésekor a csomag fülön ezentúl látható az adott csomagtermék alkotóelemeinek raktárkészlete is. »»»
 • PREMIUMVIP A sok kategóriát kezelő áruházak esetén fontos kérdés a különböző kategória információk együttes kezelése. Ebből a szempontból könnyítettünk a munkavégzésen. Hasonlóan, mint a termék képek csoportos feltöltésénél, ezentúl tömegesen is megadhatóak a kategória képek. A képek neve az áruházban levő kategóriák azonosítója kell legyen. »»»
 • STANDARDPREMIUMVIP A nyomonkövethetőség szempontjából is fontos funkcionalitást kibővítettük. Mind az Admin napló, mind a Vásárló napló esetén ezentúl a dátumszűrés is lehetséges, így könnyebb és gyorsabb lett megtalálni bizonyos bejegyzéseket.
 • VIP Fenti pont kiegészítéseként az is beállítható, hogy az üzemeltető emailben megkapja az adminisztrációs naplót. Ezt a beállítást követően minden hónap első napján küldi a rendszer automatikusan. Ezzel a funkcióval korlátlan ideig megőrizhető az adminisztrációs felület tevékenysége. »»»
 • PREMIUMVIP Az elhagyott kosaraknál dátumszűrés és keresési lehetőség is alkalmazható ezentúl. »»»
 • PREMIUMVIP Egyedi sorrend értéket lehet nyelvenként megadni a szabad szavas paraméter illetve a szabad szavas többértékű paraméter esetében. Használatával beállítható például a termék összevonások esetén megjelenő választási lehetőségek sorrendje (pl. méret esetén S, M, L stb.). Főleg akkor lehet hasznos, ha a termék több paraméter alapján van összefűzve, így akár paraméterenként egyedi sorrend állítható be. »»»
 • STANDARDPREMIUMVIP Sok partnerünk használja jelenleg is az ingyenes szállítási kalkulátor funkciót, mellyel jelezheti a vásárlók számára, hogy milyen összegben kell még vásárolniuk az ingyen szállítás eléréséhez. Ez idáig itt csak egyetlen szállítási mód volt választható, ami alapján a rendszer kalkulált, ezentúl több szállítási módot is figyelembe vesz a rendszer. Működés szempontjából sorrendben az első aktuálisan választható mód alapján kalkulál az áruház. »»»
 • STANDARDPREMIUMVIP A jogi kérdéseket mindig is kiemelt helyen kezeltük, hiszen fontosnak tartjuk, hogy legyen több olyan külső szolgáltató, akire partnereink nyugodtan támaszkodhatnak ÁSZF és egyéb jogi oldalról. Őket ajánljuk ezentúl külön kiemelt menüpontban. »»»
 • VIP Bővítettük a SEO beállításokat a hreflang attribútum használataval, amely a nyelv- vagy régióspecifikus oldalaknál lehet fontos. Ha például egy webáruház termékeinek több verziójával rendelkezik a különböző nyelvekre vagy régiókra vonatkozóan, tájékoztathatja a Google-t ezekről a változatokról. Ha így tesz, akkor a Google Keresés az oldala legmegfelelőbb verziójához irányíthatja a felhasználókat a nyelv vagy régió alapján, illetve nem számítanak duplikációnak az azonos nyelvű, de különböző lokalizációs célú tartalmak. Azaz, ha például termékeinket angliai és amerikai piacra szánjuk, tehát a két nyelv azonos, akkor a hreflang segítségével a Google nem tekinti ezeket majd duplikációnak, hanem a fő nyelv egyik változatának. »»»

Számlázó kapcsolatok

Végül, de nem utolsó sorban a számlázás területén is történtek fejlesztések, reméljük, hogy minden partnerünk megtalálja a neki kedvező opciót a kiépített kapcsolatok közül.
 • PREMIUMVIP Kiépítettük a kapcsolatot a Vectory számlázóval, ami egy offline program. Jelenleg a megrendelés adatok adhatóak át és így számla készíthető segítségével. »»»
 • PREMIUMVIP A népszerű ClearAdmin alkalmazás esetén ezentúl beállítható, hogy a számlázó a számla elkészülte után azt ki is küldje e-mailben. »»»
 • PREMIUMVIP Bővítettük az Actual elérhető funkcióit, így a külső programban tárolt adatok közül átemelhetőek a termékek, az aktuális raktárkészlet valamint a vásárló törzs is. »»»