2019.09.17
Szerző: Gáll Barna
Fellélegezhetnek a webáruház tulajdonosok Az Európai Unió PSD2 irányelve alapján 2019. szeptember 14-től a bankkártyás vásárlások és az elektronikus fizetési műveletek többségénél szükséges lesz az erős ügyfélhitelesítés a kártyabirtokos azonosításához. Ami annyit jelent, hogy bárhol is történik a vásárlás, illetve a bankolás, csak a kártya használatára jogosult személy, vagyis a kártyabirtokos hitelesítheti a tranzakciót.

Az internetes felületen végzett kártyás fizetés esetén eddig elegendő volt a kártyán szereplő adatok megadása, viszont az ügyfélhitelesítés új irányának bevezetése után ez változni fog. Ezután három hitelesítési faktorból legalább kettőt kell alkalmazni. Ilyen lehet a PIN kód vagy jelszó, ujjlenyomat vagy retina azonosítás, esetleg SMS-ben vagy a telefonra érkező kód használata. Hasonló megoldásokkal már most is találkozhatnak a kártya tulajdonosok, hisz több bank alkalmazza a SecureCode nevű hitelesítést.

Az Európai Bankhatóság ez év június 21-i állásfoglalása lehetőséget biztosított a nemzeti hatóságok számára, hogy egyedi fejlesztési időt adjanak a pénzforgalmi szolgáltatóknak a bankkártyás e-kereskedelmi fizetéseknél az erős ügyfélhitelesítés feltételeinek kialakítására. Mivel ez jogszabályi úton már nem volt módosítható, ezért jókor jött a mentőöv. A hazai szereplők feltérképezésével kiderült, hogy nem készültek fel teljesen arra, hogy a bankkártyával kezdeményezett elektronikus fizetéseket a feltételeknek megfelelően lehessen lebonyolítani. Ugyancsak láthatóvá vált, hogy lényegében önállóan senki nem tudja alkalmazni az új metódust, vagy ha mégis, akkor a vásárlók nem tudnak az internetes áruházban fizetni. Ez a probléma nem csak a hazai szolgáltatókat érinti, hanem a többi ország pénzforgalmi szektorában dolgozó céget is.  Felmérések alapján hazánkban 260 milliárd forint értékben vásárolnak e-kereskedelmi felületen, ennek csaknem fele kártyás fizetéssel történik. Ez az összeg nem csak a hazai webáruházakban leadott rendelésekre vonatkozik, hanem európai internetes áruházakra is, így nem csak a magyar szolgáltatók felkészültségétől függ a rendszer bevezetése. Az Európai Központi Bank beszámolója alapján a magyar kártyahasználók magas fokú biztonsági szint mellett használhatják e fizetési módot, ezért Magyarország a visszaélési lista végén található. A visszaélések nagy része (80%) határon átnyúló bankkártyás fizetéseket érinti.

Számos szolgáltatási területet érintett az új elektronikus fizetési irány. Azonban több szolgáltató még nem készült el vagy épp még csak teszt fázisban tart a módosításokkal. Ha a pénzforgalmi intézetek szeptember 14-től az előírtak szerint járnának el, annak ellenére, hogy nem készültek fel, akkor a webáruházakban a vásárlók nem tudnának elektronikus kártyás fizetést indítani, ugyanis azt el kellene utasítani. Így vásárlókat veszítene a kereskedő, valamint a vevőknek is rengeteg kellemetlenséget és bosszúságot okoznának.

Az erős hitelesítés (PSD2 SCA) bevezetésének komplexitása miatt az MNB Pénzügyi Stabilitás Tanácsa a napokban közleményt adott ki ennek alkalmazásával kapcsolatban, amelyben további 12 hónap felkészülési időt engedélyeztek a bevezetésére, tekintettel az időigényes fejlesztési folyamatokra. A kitolt határidővel lehetőségük nyílt a pénzügyi szolgáltatóknak, hogy rendezzék soraikat és megfelelően felkészüljenek a bevezetésre. Így biztosított a bankkártyás fizetések gördülékeny menete az átmeneti időszakban is.
Fontos, hogy az MNB által adott halasztás csak a hazai székhelyű, vagy magyarországi fiókteleppel rendelkező szolgáltatókra, kártyakibocsátó bankokra vonatkozik. A külföldi székhelyűek esetén az ottani bankhatóság jogköre, hogy él-e ezzel a halasztási lehetőséggel. Ezért célszerű és tanácsos figyelemmel kísérni a fizetési szolgáltató közleményeit és a közzé tett elvárásokat. 

Természetesen az Unas a fizetési moduljait, a biztonság és stabilitás jegyében együtt fejleszti a partnerkapcsolatban lévő pénzügyi szolgáltatókkal. Webáruház rendszerünk a piacon egyedülállóként kínálja a legtöbb fizetési integrációt és megoldást az e-kereskedelemben értékesítőknek.
Próbálja ki webáruház rendszerünket 14 napig ingyen és élvezze a könnyen bekapcsolható online fizetési megoldások előnyeit.