2019.11.19
Szerző: Boros János
Webáruház fejlesztések - 2019. november A fejlesztőink nem állnak le még a karácsonyi időszak legnehezebb szakaszában sem, így ismét funkciófejlesztésekről illetve bővítésekről adhatunk hírt. A mostani csomagban helyet kapott többek között a szűrés funkció változása, marketing és számlázási funkciók változtak, de integráltunk egy új és izgalmas képernyő megosztó alkalmazást is, valamint bővült a választható szállító cégek köre is. Nézzük pontról pontra az aktuális változásokat!

Szűrés funkció módosítások

PREMIUMVIP Az egyik legfontosabb vásárlót irányító, illetve segítő lehetőség a termékek listájánál alkalmazott szűrés. Ennek használatával a látogató egyszerűen és gyorsan megtalálhatja az általa keresett terméket, feltéve ha ismeri annak néhány paraméterét, tulajdonságát. Mindez főként akkor hasznos, ha egy adott kategóriában több száz, akár több ezer termék található, melyeknél alapvető elvárás, hogy szűkíteni lehessen a látható termékek körét. Az Unas rendszerben számos paraméter típus alapján lehet szűrni a termékekre (szabad szavas, ikon, szín, kép, tartomány, stb.) Újraértelmeztük a szűrők technikai hátterét, kiforrottabb gyorsítótárazást alkalmazunk, ami ugyan kevésbé látványos, de jelentős működésbeli gyorsulást eredményez.

Ezzel együtt funkcionálisan is bővítettük a szűrőket. Készült egy beállítás, amivel szabályozható az alapműködés. Eddig a szűrés boxban történő paraméterek kiválasztásakor nem töltődött újra az oldal és az URL sem változott. Mostantól beállítható, hogy hasonlóan újratöltődés nélkül, de mégis változzon az egyes kombinációk URL-je. Ez hasznos akkor, ha a vásárló menteni szeretné a kedvenceihez a kialakított paraméter kombinációt. Illetve szabályozhatóvá vált a böngésző vissza gombjának viselkedése. Beállítható, hogy egyet visszalépjen a szűrőben a látogató, vagy a szűrés megkezdése előtt meglátogatott oldalra jusson vissza. »»»

Külső szkriptek kezelése

PREMIUMVIP Eddig is gyakori volt az áruházak esetén, hogy partnereink kérésére elhelyeztük különböző külső alkalmazások, programok szkriptjét. Ennek használatával a beállítás után adatot lehet átadni a külső alkalmazás felé, így pl. nyomon lehet követni a látogatói cselekményeket vagy vezérelni lehet a külső szoftvert különböző célokból (marketing, statisztika stb.). Bővítettük az áruházat, hogy ezentúl ne csak az ügyfélszolgálatunkon keresztül lehessen beállítani az ilyen kódokat, hanem az adminisztrációs felületen az áruház üzemeltető is elhelyezhesse a kívánt kódot. Megadható, hogy melyik oldalon illetve technikailag az oldal melyik része tartalmazza a kódot. Fontos azonban megemlíteni, hogy az eleve integrált szolgáltatásokat nem ezen a felületen kell beszúrni, hanem a megfelelő menüben érdemes bekapcsolni az optimalizált működés érdekében. »»»

Képernyő megosztó alkalmazás

PREMIUMVIP A mai webes világban már közismert, hogy vannak különböző megoldások, melyek segítségével megosztható az aktuális képernyőkép egy másik hitelesített partnerrel, aki így ugyanazt láthatja, amit mi is. Ennek több célja is lehet általánosan, pl. segítségnyújtás, információátadás vagy akár csak egyszerű tartalom prezentálás a másik fél felé. Webáruházi környezetben adja magát, hogy a funkció használatával valamilyen módon segítséget, támogatást lehet nyújtani az ügyfélnek, aki pl. nem találja a keresett terméket, elakadt a rendelési folyamatban. A most integrált magyar fejlesztésű WebwithMe szoftver pontosan ezt tudja: megfelelő azonosítás után összeköti az áruház adminisztrátort vagy ügyintézőt a látogatóval, akik így egy virtuális szobába kerülnek és egyeztethetik a felmerülő kérdéseket közvetlen képernyő megosztás mellett. Lehetőség van az oldalon megjelenő indító kis ablak (widget) testre szabására is, így annak kinézetét az aktuális áruházi megjelenéshez lehet igazítani. »»»

A popupok új generációja: Utóajánlat

VIP A múlt heti cikkünkben részletesen foglalkoztunk a marketing szempontból fontos felugró ablakokkal. Kifejlesztettünk egy új megoldást, amivel a vásárlási folyamat végén, a köszönő oldalon ugorhat fel termékajánlat. A vásárló egy kattintással kiegészítheti a rendelését egy további termékkel. Ez a vásárlási folyamatban alkalmazható többi popuppal együtt kiválóan alkalmas kosárérték növelésére.

Új futárszolgálat

PREMIUMVIP Minden népszerű futárszolgálat felé közvetlen technikai kapcsolatot építünk ki. A felénk jelzett ügyféligények alapján integráltuk a 24H Futár szállítási módot is, mely használatával beállítható az adott szállítócég által biztosított minden opció, ami a csomagfeladásra vonatkozik (pl. szolgáltatások, szállítási költség fizetési módja, költségviselő, csomagolás típusa stb.) »»»

API bővítése

PREMIUMVIP API funkcionalitásunk is bővült, a getProduct illetve setProduct hívások esetén ezen a felületen keresztül is lekérdezhető illetve beállítható a termékek normál státuszán felül az explicit státusz, a listában történő megjelenés, az érdeklődjön beállítás valamint hogy a termékre vonatkozzon e közvetlen termék kedvezmény vagy sem.

Barion Pixel

PREMIUMVIP Kiépítésre került a Barion Pixel, melynek használata kettős: egyrészt a megrendelések fizetésekor csalásmegelőzési célból lehet haszna, másrészt akár marketing eszközként nyomon követhetőek a vásárlók tevékenységei. A beállítás alapján eldöntheti, hogy csak az alapvető funkcionalitást használja vagy a rendelkezésre álló funkciók teljes tárházát szeretné alkalmazni. A teljes marketing használat esetén több esemény megtörténtekor kerülnek adatok a külső rendszerbe, például átkerülnek a Barion rendszerébe többek között a hírlevél feliratkozók, az oldalak megtekintései, a kosarak és megrendelések adatai. Fontos itt megemlíteni, hogy a személyes adatok átadása miatt az adattovábbítást a látogatók felé megfelelően kell kommunikálni (Pl. Adatkezelési tájékoztató). »»»

További fejlesztések

  • PREMIUMVIP Számlázz.hu kapcsolat esetén, a Számla Agent használatával ezentúl támogatjuk a saját logó megjelenítését is a generált számlán. Természetesen minden eddigi beállítás ugyanúgy használható ezután is. »»»
  • PREMIUMVIP Az Ikon típusú termék paramétereket kibővítettük a képi elemekhez beállítható ALT illetve TITLE attribútummal, melyek megadásával egyrészt keresőoptimalizálás szempontjából is javítható az információátadás a keresők felé, másrészt a látogatónak is további információ adható át. »»»
  • VIP A beszerzés funkciót bővítettük, hogy exportálható legyen a beszerzendő termékek listája, így azt fel lehet használni pl. a gyártó felé történő továbbadásra vagy bármilyen egyéb, logisztikai folyamat támogatására.
  • PREMIUMVIP A pontgyűjtés esetén a termékeknél eddig csak a konkrét pontérték, vagy konkrét százalék volt beállítható, most már a külön százalékos érték adható meg normál és külön az akciós árra. »»»
  • STANDARDPREMIUMVIP Beépítettünk egy beállítási lehetőséget, amivel a hírlevél feliratkozás esetén a látogató által megadott email cím létezésének ellenőrzése történhet meg. Ennek előnye, hogy elírás, vagy nem létező email cím esetén figyelmezteti a feliratkozót a rendszer. Azonban előfordulhat olyan eset, amikor bizonyos szolgáltatóknál nem kérdezhető le az email cím, ezek feliratkozása a funkció használata mellett nem lesz lehetséges. »»»
  • STANDARDPREMIUMVIP Nemrég átépítettük a speciális kategóriák kezelését, külön menüpontban állíthatók be az egyes speciális kategóriához (akciós termékek, újdonságok, stb.) tartózó adatok, tartalmak. Ezt bővítettük ki a főkategóriával, ahol így tetszőlegesen módosíthatóak lettek a termékek felett és alatt található részek, a SEF URL, OG image és a metaadatok is. »»»
  • STANDARDPREMIUMVIP Általában azt javasoljuk, hogy a sikertelen rendeléseket egy külön erre a célra kialakított státuszba tegyék az ügyfelek. Szükség lehet azonban a rendelés végleges törlésére. Mostantól lehetőség van email küldésére mind a vásárló, mind az adminisztrátor felé, ha megrendelést töröl az adminisztrátor az áruházban »»»