2020.01.07
Szerző: Kóczán Tamás
Mindent egy helyen: hosting szolgáltatások Ha már rendelkezik webáruházzal, vagy tervezi, hogy indít egyet, bizonyára találkozott néhány fogalommal ezek közül: domain, SSL, szerver, SAAS, hosting, felhő, email kliens, SPF, DKIM, stb. Kereskedők számára sokszor riasztóak ezek, ezért jelen cikkünkben összefoglaljuk, hogy milyen technikai jellegű szolgáltatások kapcsolódnak egy webáruház üzemeltetéséhez. Alapvető célunk, hogy ezek mindegyikére megoldást kínáljunk és a webáruház üzemeltetők egy forrásból tudják igénybe venni ezeket. Így nem szükséges több céggel szerződni, több felé fizetni, a technikai beállításokat is egy helyen kell megcsinálni és az esetleges hibák keresése is sokkal egyszerűbb.

Webáruházak terén alapvetően két fajta típust kell megkülönböztetnünk. Létezik a dobozos, tárhelyre telepíthető nyílt forráskódú webáruház és van a felhő alapú, úgynevezett SAAS (Software as a service). Az Unas webáruház az utóbbiak közé tartozik, hiszen a szoftvert, a hardvert és a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokat együtt, havidíjért vehetik igénybe az előfizetők. Nincs szükség tehát külön tárhelyre, nem kell szervert vásárolni a webáruház telepítéséhez, hanem az előfizetési díj mindezeket tartalmazza. Természetesen a felhő alapú webáruházaknak egyéb előnyei is vannak a dobozos, vagy egyedi fejlesztésű társaikkal szemben (pl. folyamatos fejlesztés, támogatás).

Domain a webáruházhoz

A webáruházhoz a tesztidőszak alatt biztosítunk egy ideiglenes címet (URL-t), amivel a böngészőbe beírva elérhető lesz a webáruház. Mindenképpen javasoljuk azonban saját domain név alatt üzemeltetni a webshopot. Egyrészt a vásárlók könnyebben megjegyzik az általában a webáruház nevét tartalmazó domain nevet, másrészt a keresőmotorok is a domain alatt fogják rangsorolni a találatokat az organikus keresések között.

Az Unas webáruházhoz használhatja a már korábban regisztrált domain nevét, vagy akár bármelyik szolgáltatónál regisztrálhat újat, amit hozzákapcsolhat a webáruházhoz. Tudjuk, hogy mára már a legtöbb hangzatos domain név foglalt, de azért ki lehet még találni frappáns megoldásokat. Javasoljuk a domain név választásakor, hogy rövid legyen, tartalmazza a webáruházra jellemző legfontosabb kulcsszót (fő terméket, célközönséget). Érdemes kerülni a számokat, a kötőjelet a domainben, hiszen a legfontosabb szempont a könnyű megjegyezhetőség. A domain lehetőség szerint egyezzen meg a webshop nevével, ami elősegíti a hatékony brandépítést. Az Unas akkreditált .HU domain regisztrátor, így nálunk első kézből, kedvező áron juthat hozzá a domainjéhez. A HU domainek mellett minden népszerű nemzetközi és a környező országbeli nemzeti domain megtalálható a kínálatunkban. Itt ellenőrizheti, hogy melyik domain szabad még és ugyanitt meg is rendelheti azt.

SSL

Már négy éves a hír, amiben a Google deklarálta, hogy a biztonság elsődleges szempontnak számít. A keresőóriás nagy hangsúlyt fektet arra, hogy különböző biztonsági megoldásokat, például alapértelmezésként erős HTTPS-t (SSL tanúsítványt) alkalmazzanak a weboldalak üzemeltetői. Ezért a keresőmotorba is beépült az SSL ellenőrzése, az organikus találatok rangsorolásánál ezt is figyelembe veszik. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy akinek van HTTPS kapcsolata, az automatikusan első lesz a találatok között, hanem azt, hogy ez is egy tényező, amivel kiegészült a SEO, így segíti az előbbre jutást. A háttérben az adatbiztonság a legfőbb tényező: a vásárlás során rengeteg személyes adat cserél gazdát, amik biztonságát, védelmét, minden adatkezelőnek garantálnia kell.

Az Unas webáruház rendszerben több megoldást is kínálunk az SSL használatára: elérhető az ingyenes LetsEncrypt tanúsítvány, ami technikai jellegű védelmet nyújt. Azonban az ingyenes megoldás helyett inkább azt javasoljuk, hogy válassza valamelyik neves tanúsító szervezet domain hitelesítő tanúsítványát, ami a technikai védelem mellett pénzbeli garanciát is vállal az adatfolyam kódolására. Jelenleg a Sectigo Positive SSL tanúsítványát kínáljuk, aminek a díja tartalmazza a technikai telepítést is a webáruházba. Itt rendelhet SSL tanúsítványt.

Email címek a webáruházhoz

Leszögezhetjük, hogy egy komoly webáruháznál nem veszi ki jól magát gmail, freemail stb. végződésű email cím használata a webáruház tulajdonosának adatai között. Mindenképpen érdemes a kiválasztott domain névhez kapcsolódó email címeket használni. Ahhoz, hogy a domain alatt jelenjen meg a webáruház, nem kell tárhelyet igényelni, azonban ha saját email címet szeretne használni (pl. info@sajatdomain.hu), akkor a levelek tárolásához, kezeléséhez szükséges lesz ez is. Szolgáltatásaink közül választani tud az Önnek leginkább megfelelő tárhely csomagok közül, aminek használatával tetszőleges számú email címet hozhat létre, különböző levelezési beállításokat végezhet el (átirányítás, szűrés, SPAM kezelés stb.). Manapság nagy harc megy a SPAM szűrők ellen, emiatt itt jönnek képbe a SPF rekord, DKIM aláírás és hasonló fogalmak. Mindegyiknek az a célja, hogy elősegítse az emailek megfelelő kézbesítését a címzetthez, legyen az hírlevél, visszaigazoló levél, vagy épp utókövetés. Rendszerünket felkészítettük ezek használatára, egy korábbi cikkünkben részletesen összefoglaltuk, hogy hogyan érnek célba a levelek.

Webhosting funkciók

Webhosting tárhely csomagunkban nem csak korlátlan email cím létrehozására van lehetőség, hanem ezzel további tárhely funkciókat is elérhet. Minden csomagban korlátlan SQL adatbázist, adatbázis felhasználót hozhat létre, illetve a tárhelyet FTP-n keresztül elérve azt tetszőleges egyéb tevékenységre is használhatja (pl. fájlok, adatok tárolására, kiszolgálására stb.). Itt fontos tisztázni egy dolgot: ez a tárhely nem a webáruházhoz tartozó, annak működését befolyásoló vagy biztosító tárterület, attól teljesen független. A tárhelyhez is hasonló adminisztrációs felületet biztosítunk, mint a webáruházhoz, ahol az email címek, adatbázisok, FTP felhasználók mellett korlátlan számban létrehozható aldomain, kapcsolhatóak további domainek, különböző tartalommal, kialakíthatóak védett területek stb.

Végszó

Az ügyfelek visszajelzéseiből pontosan világos számunkra, hogy bár nagyon egyszerű belevágni az e-kereskedelembe, mégis van némi félelem a kereskedők részéről. Félnek attól, hogy magas fokú technikai tudás kell hozzá, nem tudják kihez forduljanak, melyik szolgáltatótól mit kapnak, vagy egyáltalán mi szükséges a hatékony internetes kereskedéshez. Jó néhány webáruház szolgáltató van már piacon, azonban nem kínálnak teljes körű szolgáltatást, nem vállalnak domain regisztrációt a webáruházhoz, nem vállalnak email cím kezelést. Az Unas rendszerben megkaphat minden hosting szolgáltatást egy helyen, ami a webáruház üzemeltetéséhez elengedhetetlen.