2017.12.08
Forrás: Nők lapja Café, LAHA, Forbes
Az adományozás oldja a stresszt és örökölhetőAz ünnepek közeledtével egyre inkább él bennünk az a késztetés, hogy valami jót cselekedjünk, adományozzunk vagy kedves gesztussal örömet vigyünk embertársaink életébe. Érdekes kutatási eredményt tettek közzé a napokban: az adományozás, az adakozás stresszoldó hatással bír, erősíti az immunrendszert, és példánkat a gyermekeinkre is átörökíthetjük.

Az adományozás növeli az önbecsülést és az egész életünkre pozitív hatást gyakorol. A másokkal való kapcsolat, mások támogatása, segítése ugyanis oxitocint, azaz boldogsághormont szabadít fel az agyban, amely jelentősen hozzájárul a közérzet, az egészség, és a hangulat javulásához. Az adakozás és az azért kapott hála amellett, hogy erősíti az identitást, összetartja, összehozza a közösségeket, erősíti a rendezett világba vetett hitet is. Az adományozáshoz szükség van érzékenységre, együttérzésre, önzetlenségre, empátiára, toleranciára, amely saját példánkon keresztül a gyermekekben fejleszthető.

De azért nem csak érzelmekről van szó, az év vége közeledtével egyre több adózó számolgatja a várható eredményét, illetve fizetendő éves adóit. Sokan döntenek úgy, hogy – lehetőségükhöz mérten – adományt, támogatást nyújtanak különféle alapítványoknak, szervezeteknek, akik a kapott összegeket „jó célra” fordítják. Nem kell senkinek bizonygatni, hogy elkel a segítség, és nem csak a harmadik világban, hanem sajnos hazánkban is. Sokszor a propaganda mást mutat, de rengeteg a rászoruló, az éhező.

Milyen gazdasági előnyei vannak az adakozásnak egy webshop számára? Elsősorban csökkenti az adóalapot, de megfelelő rendszert használva újabb vevőkre is szert tehet, valamint olyan marketing eszközhöz jut, amiért utólag kell fizetni. Azt már korábban bizonyították tudósok, hogy a kezdetleges emberi közösségek létrejöttében fontos szerepe volt a másokon való segítésre való hajlandóságnak. Azt is bizonyították már mérésekkel, hogy azok az amerikai egyetemisták, akik anyagi segítséget nyújtottak a rászorulóknak, boldogabban tértek nyugovóra, mint azok, akik csak magukra költöttek. De mi a helyzet akkor, ha valaki úgy gondolja, neki nem fér bele az életébe a rendszeres jótékonykodás, mert már amúgy is sok gonddal küzd saját életében? Az adományozás csak akkor ad örömöt számunkra, ha nekünk már mindenünk megvan? A válasz egyértelmű: nem! A boldogság alapja az, ha vélt szükségleteink kielégítése helyett mások valós szükségleteit elégítjük ki.